Marketing X Business

30. godišnjica Play Stationa

Marx.ba

(Foto: Sony)

PlayStation je već najavio da planira razne objave i iznenađenja za svoju 30. godišnjicu, a ove sedmice su otkrili kolekciju konzola i dodataka posebnog izdanja koja budi uspomene. Kompanija prodaje dva paketa: PlayStation 5 Digital Edition s 1TB SSD-om i PlayStation 5 Pro s 2TB SSD-om te dodatnim dodacima, poput DualSense Edge kontrolera i postaje za punjenje kontrolera. Diskovni pogon se i dalje prodaje zasebno, iako ovoga puta dobivate vertikalno postolje. Oba paketa dolaze s kablovskim konektorom, četiri vezice za kabove u obliku PlayStation tipki, naljepnicom, posterom i PlayStation spajalicom. Također možete zasebno kupiti DualSense i DualSense Edge kontrolere, kao i PlayStation Portal. Prednarudžbe počinju 26. septemvra na PlayStation Direct i kod odabranih prodavača, što je ujedno i dan kada PS5 Pro postaje dostupan za prednarudžbu.

Kompanija još nije otkrila cijene, ali može se pretpostaviti da će biti skuplje od uobičajenih verzija svakog proizvoda.

PlayStation je debitirao u Japanu 3. decembra 1994. s prepoznatljivim izgledom koji je i danas prepoznatljiv. U slikama možemo vidjeti kako je PlayStation dizajnirao proizvode za 30. godišnjicu, a siva boja vidljiva je posvuda. Najprimjetnija je na DualSense kontrolerima. Tipka za početni izbornik izgleda kao stari šareni PlayStation logo, dok su četiri tipke u originalnim bojama.

Proizvodi također imaju reljefni posebni logo otisnut na stražnjoj strani, dok se u beskonačnom uzorku pojavljuje na unutrašnjem panelu PS5 i na zadnjoj strani držača DualSense kontrolera. PS5 Pro slijedi sličan dizajn, ali s dodatkom serijskog broja na jednom od prednjih panela. To je zato što će PlayStation prodavati samo 12.500 jedinica globalno.

Ovo je druga objava vezana za 30. godišnjicu ovog mjeseca. PlayStation je također otkrio da će izdati nove ekskluzivne probne verzije igara i digitalne zvučne zapise koji nikada nisu bili objavljeni.