Marketing X Business

Električni monovolumen Volvo EM90: Kao dnevna soba na točkovima

Marx.ba

(Izvor: Volvo)

Gotovo tri mjeseca nakon prve najave, Volvo je službeno predstavio svoj sljedeći veliki monovolumen, nazvan EM90. Potpuno je to električno vozilo ovećih dimenzija, koje se komotno može smjestiti i u kategoriju minibusa. Iz Volva kažu da je misao vodilja bila stvoriti “udobnu dnevnu sobu na točkovima, s dovoljno prostora za život sa svojim bližnjima”. Kao takav, posebno je prilagođen jednom segmentu kupaca, kojih je najviše u Aziji – pa će ovaj model prvo stići u prodaju na kinesko tržište, ujedno i najveće svjetsko tržište automobila i Volvu domicilno, budući da im je vlasnik kineska kompanija Geely.

EM90, kažu, nakon nedavno prikazanog malenog SUV-a EX30, predstavlja drugo značajno širenje game u kratkom periodu, čime žele proširiti svoju bazu korisnika, pokriti više segmenata tržišta te osigurati veću profitabilnost. Isto tako, lansiranje modela EM90 usklađeno je s misijom prelaska na isključivo električne pogone do 2030. godine.

Izvana, vidljivo je da je riječ o radikalnom dizajnu, “kockastom” skandinavskom pristupu, ali s modernim detaljima poput rasvijetljene prednje maske i atraktivnih LED elemenata. Prednja svetla u obliku su “Thorovog čekića”, i izdaleka daju naslutiti da je riječ upravo o Volvu. Iznutra također sve odiše luksuzom i prostranošću, pa je kabinu s tri reda sjedišta moguće koristiti u više konfiguracija. Da dojam dnevne sobe bude potpun, pobrinut će se i čak 21 ugrađeni Bowers & Wilkins zvučnik. Ispred vozača nalazi se 15,4-inčni infotainment zaslon, a svi ostali mogu razne sadržaje gledati na 15,6-inčnom ekranu, ovješenom na krov.

Opremljen je brojnim senzorima, kamerama te mmWave i ultrazvučnim radarima, što mu omogućava mnoge funkcije aktivne sigurnosti i pomoći vozaču. Ističe se i ugrađeni filter čestica, koji iz zraka uvučenog kroz ventilaciju uklanja 95% štetnih čestica PM 2,5, piše Autonet.

Kupci u Kini već sada mogu naručiti svoj Volvo EM90. Proizvodit će se u Geelyjevoj tvornici u mjestu Hangzhou Bay. Početna cijena bit će oko 105.000 eura.