Marketing X Business

Dobar balans između posla i privatnog života: Gradovi u kojima iseljenici najbrže napreduju

Marx.ba

(Izvor: Investinspain)

Jedan lučki grad na jugu Španije ima najsretnije iseljenike na svijetu, prema najnovijem izvještaju Međunarodne organizacije o tome gdje ljudi najbrže napreduju u inostranstvu.

Malaga, Španija, proglašena je za grad broj 1 za iseljenike ove godine, na osnovu odgovora preko 12.000 pojedinaca koji žive u 172 zemlje ili teritorije.

Malaga je najbolje ocijenjen grad širom svijeta za lokalnu ljubaznost, gde 89 posto iseljenika kaže da je lokalno stanovništvo posebno prijateljski nastrojeno prema strancima, u poređenju sa 65 posto iseljenika koji to isto kažu širom svijeta. Priobalni grad je takođe poznat po lijepom vremenu, raznim mogućnostima, pristupačnom smještaju i prihvatljivim troškovima života.

Ima najniže rezultate (ali i dalje znatno iznad prosjeka) zbog uslova rada u inostranstvu. Novopridošlice tvrde da lokalno tržište rada nije sjajno, ali dodaje da je na prvom mjestu za podržavanje dobrog balansa između posla i privatnog života.

Dva druga španska grada zaokružuju prva tri – Alikante je na drugom mjestu, koji se ističe po dostupnom i pristupačnom smještaju, a na trećoj poziciji je Valensija, koji je na vrhu liste po tome što ima izvanredne mogućnosti zdravstvene zaštite, piše CNBC Make It.

10 najboljih gradova za iseljenike:

1. Malaga, Španija
2. Alikante, Španija
3. Valensija, Španija
4. Ras Al Khaimah, Ujedinjeni Arapski Emirati
5. Abu Dabi, Ujedinjeni Arapski Emirati
6. Madrid, Španija
7. Meksiko Siti, Meksiko
8. Kuala Lumpur, Malezija
9. Bangkok, Tajland
10. Muskat, Oman

Kako je napravljena rang lista?

Rangiranje, koje je objavila online zajednica Internations, analiziralo je 49 globalnih gradova u pet glavnih oblasti: kvalitet života (kao što su zdravstvena zaštita i opcije za slobodno vrijeme), lakoća nastanjivanja (na primjer kako je lako steći prijatelje i osjećati se dobrodošlo), rad u inostranstvu (uključujući lokalno tržište rada i ravnotežu između posla i privatnog života), lične finansije (troškove života) i sveukupni indeks „osnova za strance“ koji procjenjuje stvari poput lakoće obavljanja administracije i pronalaženja smještaja.

Na samom dnu liste je Milano, u Italiji, gdje iseljenici kažu da je izazov nositi se sa birokratijom, otvoriti lokalni bankovni račun, obezbijediti vizu i pronaći smještaj. Jedna trećina iseljenika u Milanu kaže da nije zadovoljna svojim društvenim životom (nasuprot 25 posto onih koji se osjećaju isto na globalnom nivou) i da se ne osjećaju kao kod kuće (naspram 20 posto globalno).

Drugi svjetski gradovi koji su loše rangirani za iseljenike su Rim, Vankuver, Hamburg, Berlin i Dablin.