Marketing X Business

Dobar početak godine: Bitcoin ponovo prešao cijenu od 45 hiljada dolara

Marx.ba

(Izvor: X)

Bitcoin je ponovno u porastu i na početku ove godine. Nakon užasne 2022., cijena BTC-a polako je rasla tokom prošle godine, a sada je prešla granicu od 45.000 dolara, najveću od aprila 2022. Porast je potakao ulagače i insajdere da daju predviđanja o tome koliko će visoka cijena digitalnog novčića doseći – vjeruje se da 500.000 dolara nije naodmet.

Ta 2022. bila je godina za zaborav za Bitcoin. Nakon što je godinu dana ranije dosegao najveću vrijednost svih vremena od oko 69.000 dolara, u decembru 2022. pao je ispod 17.000 dolara, što je rezultat kolapsa TerraUSD-a i FTX-a. Ova takozvana kripto zima dovela je do gubitka 1 biliona dolara s vrijednosti tržišta kriptovaluta.

Ipak, cijena Bitcoina je polako ali sigurno rasla prošle godine. Porastao je za 156% 2023. i sada je dosegao 21-mjesečni vrhunac od preko 45.000 dolara. To je još uvijek daleko od najvišeg nivoa svih vremena, ali postoji mnogo optimizma da će cijena nastaviti rasti ove godine.

Očekuje se da će dva faktora pogurati Bitcoin još više u 2024. Prvi je prepolovljenje, događaj koji se događa svake četiri godine u kojem se količina bitcoina dodijeljena rudarima prepolovi. Ideja je da će to pomoći da Bitcoin bude oskudniji i otporniji na inflaciju. Prepolovljavanje će se nastaviti dok se ne izrudari svih 21 milion Bitcoina, što će vjerovatno biti negdje 2140. godine. Na temelju prethodnih prepolovljenja, očekuje se da će cijena BTC-a porasti nakon tog događaja.

Drugi faktor je sve veća vjerovatnost da će Komisija SAD za vrijednosne papire i berzu odobriti spot Bitcoin fondove kojima se trguje na berzi (ETF). Osim što ulagačima omogućuje kupovinu proizvoda koji prati cijenu bitcoina bez direktnog držanja valute, to bi moglo pomoći u privlačenju velikih institucionalnih ulagača, a istovremeno legitimizirati coin – izvršni direktor JPMorgan Chasea prošlog je mjeseca rekao da je kriptovaluta korisna samo za kriminalce i treba je “ugasiti. “

Vrijedno je zapamtiti da većina ovih predviđanja dolazi od onih unutar kripto industrije koji žele da ljudi ulažu. Bilo je predviđanja prošle godine da će Bitcoin dostići 250.000 dolara , što se očito nije dogodilo.