Marketing X Business

Daimler Truck i Masdar iz Emirata razmatraju saradnju vezano za obnovljivi vodonik

Marx.ba

(Izvor: Daimler)

Njemački proizvođač komercijalnih vozila Daimler Truck i državna energetska kompanija Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ispituju sporazum o saradnji za snabdijevanje Evrope obnovljivim vodonikom. Daimler Truck i Masdar potpisali su pismo o namjerama, objavljeno je u četvrtak.

Masdar sa sjedištem u Abu Dabiju saopštio je da sporazum podržava cilj da UAE postanu vodeći proizvođač i dobavljač na tržištu vodonika sa niskim udjelom ugljenika do 2031. godine. Daimler je naveo da namjerava razviti poslovne modele usresređene na vodonik i obezbijedi njegovu dostupnost, prenosi Seebiz.

Daimler Truck nada se da će biti „katalizator“ u rješavanju mučnog „problema kokoške i jajeta“ gdje su poteškoće u pronalaženju vodonikovoh goriva i nedostatak vozila na vodonik otežali širenje sektora.

Malo kupaca je zainteresovano za vozila sa pogonom na nedostupna goriva, ali nedostatak potražnje za vozilima na vodonik otežava ulaganje u izgradnju stanica za gorivo na vodonik.

Proizvođač kamiona ima cilj prodati petocifreni brij vozila sa nultom emisijom do 2030. godine kako bi bio u skladu sa propisima EU o emisijama. Daimler Truck teži za električnim vozilima na baterije i ćelijama vodonika.

Vodonik sa niskim nivoom ugljenika, koji se proizvodi pomoću obnovljive električne energije iz izvora poput vjetra i solarne energije, namenjen je smanjenju emisija ugljen-dioksida koje nastaju sagorevanjem fosilnih goriva.