Marketing X Business

SkyAlps u velikoj ekspanziji u regiji: Planira dalji rast, a Mostar ima bitnu ulogu

Marx.ba

(Izvor: SkyAlps)

Italijanski prevoznik SkyAlps proširuje svoje prisustvo u regionu lansiranjem šest novih linija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske ovog ljeta, a planira daljnji rast poslovanja u regiji 2025. godine, piše Ex YU aviation.

Aviokompaniji su nedavno odobrene subvencije za pokretanje letova iz Mostara do Verone, Rima, Minhena i Barija, a usluge će početi krajem aprila i početkom maja.

– Mostar ima ogroman potencijal u odnosu na druge aerodrome. Nadam se da će kvalitet turista koje ćemo prevesti ispuniti svačija očekivanja. Ovo je, vjerujem, samo početak plodne višegodišnje saradnje, rekao je nedavno Alex Spinato, generalni direktor za avijaciju i operacije SkyAlpsa.

Aviokompanija, koja ima flotu od šest turboelisnih aviona Dash 8 sa 76 sjedišta, također planira proširiti svoje prisustvo na hrvatskom tržištu. Avioprevoznik će početi saobraćati između Verone i Brača 8. juna, a sezonski nedjeljni prevoz traje do 14. rujna.

SkyAlps također planira otvoriti letove između Verone i Zadra od 15. lipnja, koji će saobraćati jednom sedmično do 7. septembra. Sveukupno, avioprevoznik će ovog ljeta održavati dvadeset sedmičnih redovnih letova u i iz regije, udvostručavajući svoje operacije u odnosu na prošlu godinu. Također će zadržati niz povelja.

– SkyAlps planira daljnje širenje u regiji sljedeće godine otvaranjem baze u Mostaru i uvođenjem letova za Stuttgart, Beč, Napulj, Palermo i Kataniju, izjavio je nedavno generalni direktor Aerodroma Mostar Marko Đuzel.

SkyAlps je počeo sa radom u junu 2021., u početku je pokrenuo letove kao virtuelna aviokompanija dok nije dobio sopstveni sertifikat avio-operatora u januaru 2023. Prevoznik planira više nego udvostručiti svoju flotu Dash 8 na četrnaest aviona tokom slijedeće godine, što će mu omogućiti dalji rast.

Prošle godine planirali su ulazak na slovenačko tržište letovima iz Bolzana, Napulja i Pize za Maribor, međutim, usluge su otkazane prije pokretanja zbog male potražnje.