Marketing X Business

Novi jeftini iPhone mogao bi prilično ličiti na novi top model Apple smartfona

Marx.ba

(Foto: Phone Arena)

Četvrta verzija jeftinijeg iPhonea po mnogo čemu bi mogla biti prva – prvi SE model s OLED panelom, prvi koji će imati Dynamic Island i prvi s Face ID-om. No to nije sve po čemu bi mogla biti zanimljiva.

Nedavno se pričalo da će se pametni telefon iPhone SE 4 temeljiti na iPhoneu 14 iz 2022. godine, sa 6,1-inčnim (15,4 centimetra) OLED zaslonom i aplikacijskim procesorom A16.

Međutim na kineskoj društvenoj mreži pojavila se objava korisnika Fixed Focus Digital u kojoj se tvrdi da će iPhone SE 4 imati zadnji panel kao i na osnovnom modelu iPhonea 16, a koji bi u prodaju trebao krenuti krajem septembra ove godine.

Očekuje se da će iPhone SE 4 biti pušten u prodaju tek u proljeće 2025. Ako je ova glasina tačna, umjesto jedne zadnje kamere s 12 megapiksela mogli bismo vidjeti niz kamera koji se nalazi na iPhoneu 16, piše Phone Arena.

Nagađa se da će iPhone 16 imati širokougaone i ultraširougaone kamere postavljene okomito. To je promjena u odnosu na dijagonalno postavljene leće, kako je bilo od iPhonea 13. Navodno je to uvedeno kako bi se iPhoneu 16 i iPhoneu 16 Plus omogućilo snimanje prostornog videa za konzolu Vision Pro.

Nagađanja o tome kako bi SE 4 mogao izgledati kao iPhone 16 pojavila su se u februaru ove godine. Tada se pričalo o jednoj zadnjoj kameri s blicom, okomito postavljenoj u skladu s očekivanim vertikalnim dizajnom zadnjih kamera iPhonea 16.

Fixed Focus Digital je ranije ove godine objavio da Apple radi obrnuti inženjering sklopivih telefona drugih proizvođača. Dodao je da se sklopivi prototip iPhonea, koji koristi sklopivi zaslon što ga je isporučio Samsung, pokvario tokom perioda intenzivnih testiranja.

Apple je, prema njegovim navodima, privremeno zaustavio rad na sklopivom iPhoneu dok ne nabavi izdržljiviji sklopivi zaslon. Prije nekoliko dana Apple je dobio patent američkog Ureda za patente i žigove za stakleni zaslon za sklopive uređaje, što bi mogao biti znak da nastavljaju raditi na razvoju sklopivog iPhonea, prenosi Tportal.