Marketing X Business

Od sada u Evropskoj uniji: Nova era regulacije AI tehnologija

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Evropska unija službeno je uvela Zakon o umjetnoj inteligenciji koji treba osigurati etičku i sigurnu primjenu AI tehnologija a istovremeno poticati inovacije u ovom sektoru.

Temeljna ideja zakona, koji je jučer stupio na snagu,  je da procjeni rizik tako da kategorizira AI sisteme prema njihovom potencijalnom utjecaju na prava i sigurnost građana. Zakon zabranjuje prakse koje predstavljaju “neprihvatljiv rizik”, a to su sistemi koji ocjenjuju građane na podobne i nepodobne te određeni oblici biometrijskog nadzora. Visokorizični AI sistemi, poput medicinskih uređaja, autonomnih vozila i sistema za ocjenu kreditne sposobnosti, morat će se pridržavati strogih zahtjeva, uključujući procjene rizika i korištenje provjerenih podataka za obuku kako bi se minimizirala pristranost.

Implementacija zakona odvijat će se u fazama tokom sljedeće tri godine. Zabrane za AI sisteme s neprihvatljivim rizikom stupit će na snagu šest mjeseci nakon uvođenja zakona, dok će pravila za općenamjenske AI sisteme, uključujući modele generativne UI poput ChatGPT-a, stupiti na snagu godinu dana nakon toga. Obveze za visokorizične AI sisteme postupno će se uvoditi tokom sljedeće dvije godine.

Za poslovne subjekte, AI zakon donosi značajne implikacije. Kompanije će morati provesti temeljite procjene kako bi odredile svoju ulogu u lancu koji opskrbljuje AI sisteme podacima i kategoriju rizika svojih AI sistema. Neusklađenost sa zakonom donosi kazne do 35 miliona eura ili 7 posto godišnjeg globalnog prometa.

Zakon ima ekstrateritorijalni regulatorni doseg što znači da se primjenjuje na sve AI sisteme koji se koriste unutar EU, bez obzira na lokaciju pružatelja ili onog koji sisteme implementira. Ovo će posebno utjecati na velike američke tehnološke kompanije, koje prednjače u razvoju AI tehnologija.

Zakon je, po mnogima dobrodošao i ako se bude primjenjivao kako je propisano uspostavit ravnotežu između inovacija i zaštite prava građana. Posebno bi bilo značajno da ovaj zakon potakne i druge zemlje donesu slične uredbe. Zakon ima sve preduvjete da postane globalni standard za regulaciju novih AI tehnologija, piše Bug.