Marketing X Business

Umjetna inteligencija mogla bi nam pomoći da stvaramo još bolje fotografije

Marx.ba

(Foto: Crustore/Ilustracija)

Umjetna inteligencija do sad se pokazala kao vrijedan alat u pronalasku novih spojeva, molekula, poveznica, ali i novih potencijalnih dizajna različitih predmeta i komponenti.

Istraživači Univerziteta za nauku i tehnologiju kralja Abdullaha (KAUST) iskoristili su snagu umjetne inteligencije kako bi mukotrpan proces dizajniranja optičkih leća za kamere i fotoaparate učinili puno jednostavnijim.

Sistem je nazvan DeepLens i zapravo se radi o automatizaciji samog procesa dizajna, čime bi se smanjilo potrebno vrijeme i troškovi razvoja, a istovremeno poboljšala kvaliteta same slike nastala pomoću novodizajniranih leća. Studija u kojoj su detaljno objasnili svoj sistem i metodu objavljena je u časopisu Nature. 

DeepLens koristi tehniku poznatu kao “učenje nastavnog plana i programa”, koji pažljivo razmatra ključne parametre slikovnog sustava (razlučivost, otvor blende, širina vidnog polja), kako bi postigao optimalan dizajn leće.

U prijevodu, ono što je zapravo složeni zadatak dizajniranja sofisticiranog sistem leća koji odgovara različitim zahtjevima za rezolucijm, veličinom otvora blende i rasponom, umjetna inteligencija zapravo rastavlja na manje, jednostavnije zadatke.

Tako DeepLens autonomno generira vlastiti dizjan za složeni optičiki sistem, a konačni je rezultat optimalna izvedba koja odgovara na sve postavljene zahtjeve.

Istraživači koji su razvili ovu metodu ističu kako je njena učikonvitost već dokazana u stvaranju klasičnih optičkih dizajna i računarskih leća proširene dubine polja. Što se tiče dizajniranja novih leća za, primjerice, kamere pametnih telefona, njihova bi metoda mogla mjesece mukotrpnog ljudskog rada pretvoriti u tek nekoliko sedmica ili dana.

Iako je trenutno DeepLens metoda ograničena na lomne elemente leće, istraživački tim već aktivno radi na proširenju pristupa hibridnim optičkim sistemima koji kombiniraju lomne leće s lomnom optikom i metalnim lećama, prenosi Zimo.