Marketing X Business

Hoće li ovo smanjiti cijenu čokolade: Pronašli novi način proizvodnje

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Zamislite da uberete lijepu, sočnu jabuku, ali umjesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate sjemenke i bacite ostatak – to je ono što proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.

Sada su naučnici u Švicarskoj smislili novi način da naprave čokoladu koristeći čitav plod, a ne samo sjemenke. I bez dodavanja šećera!

Čokolada koju je napravio naučnik Kim Mishra i njegov tim na prestižnom Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu koristi pulpu, sok, pa čak i koru kakaovca.

Novi način pripreme već je izazvao veliku pažnju, posebno zbog neefikasnosti u tradicionalnoj proizvodnji čokolade prilikom koje se koristi samo sjeme, a ostatak ploda veličine tikve i pun hranjivih supstanci se ostavlja da truhne na poljima.

Ključ nove čokolade leži u njenom izuzetno slatkom soku, koji ima „voćni ukus, pomalo kao ananas“. Ovaj sok, koji sadrži 14 posto šećera, se destiluje u veoma koncentrovani sirup i miješa sa pulpom i osušenom korom i daje veoma sladak žele. Kada se žele doda kakao sjemenkama da se dobije čokolada, potpuno se eliminiše potreba za šećerom.

Mishra gleda na svoj izum kao posljednju u dugom nizu inovacija švicarskih proizvođača čokolade.

U 19. vijeku Rudolf Lint, čije je prezime postalo sinonim za dobru čokoladu, slučajno je razvio ključni korak specifičnog načina miješanja tople čokoladne mase, kako bi se učinila ujednačenom i smanjila njena kiselost, ostavljajući mikser kakaa da radi preko noći. Rezultat – ukusna, slatka čokolada.