Marketing X Business

Šta donosi Huawei odgovor na novi iPhone: Preklapanje na dva mjesta, ogromna baterija i paprena cijena

Marx.ba

(Foto: Huawei)

Poznato je da je samo 12 sati nakon što je Apple održao svoje tradicionalno predstavljanje nove serije iPhonea, Huawei je u Kini održao predstavljanje svoga novog aduta. 

I dok je Apple naglasak stavljao na umjetnu inteligenciju, Huawei je sve svoje karte stavio na novi i jedinstveni dizajn uređaja. 

Novi Huawei Mate XT tako je prvi pametni telefon na svijetu koji se preklapa na dva mjesta. Tačnije, izgledom podsjeća na tablet koji se potom poput harmonike sklopi na veličinu običnog pametnog telefona. Rasklopljen, Mate XT ima dijagonalu ekrana veličine 10,2 inča, što je veličina kojom su se svojevremeno hvalili neki mali prijenosnici. Što se debljine tiče, iz Huaweija ističu kako je najtanji sklopivi pametni telefon na svijetu, s debljinom zaslona od samo 3,6 milimetara (kad je rasklopljen). Za njegovu veličinu zaslužan je sustav šarki koji koristi Huaweijevu tehnologiju Tiangong, a za koji kažu da rješava problem nabora na vanjskom tijelu i zaslonu samog telefona. 

Osim ekrana koji se, zahvaljujući dvjema šarkama preklapa, jedan prema unutra, drugi prema van, upečatljiv je i dizajn zadnje kamere. Kako je tokom predstavljanja bilo istaknuto, sistem kamera koji se nalazi na zadnjoj strani sastoji se od glavne kamere rezolucije 50 megapiksela, veličine senzora 1/1,56 inča s 10 razina podesivog otvora blende, širokougaone kamere rezolucije 12 megapiksela te telefotoperiskopske kamere rezolucije 12 megapiksela s 5,5x optičkim zumom.

Treba istaći i veliku bateriju koju je Huawei morao ugraditi u uređaj kako bi napajao sve što se u njemu nalazi i veliki ekran. Tako Mate XT dolazi s baterijom veličine 5600 mAh, koja bi trebala izdržati cjelodnevno korištenje telefona. Tu je i pregršt mogućnosti koje smo već vidjeli na Huaweijevim telefonima – od mogućnosti satelitske komunikacije do umjetne inteligencije koja bi korisniku trebala ponuditi sve ono čime se diče zapadni proizvođači, ali na kineski način. Tu su pametno pretraživanje, uređivanje videa i fotografija, a AI bi trebao pomoći i u svakodnevnim zadacima. 

I dok se prije samog predstavljanja Huawei pohvalio s tri miliona prednarudžbi i prije nego što je objavljena cijena, taj bi se broj ipak mogao smanjiti. Naime, cijena za kinesko tržište, ovisno o modelu, varira od 2.600 do 3.000 eura, što nije malen iznos. No sigurno je da će ovim telefonom Huawei privući pažnju i izvan Kine, a ako odluči lansirati svoj telefon i u svijetu, to će sigurno biti samo na pojedinim, odabranim tržištima, piše Zimo.