Marketing X Business

Guardian u pregovorima o prodaji najstarijih sedmičnih novina na svijetu

Marx.ba

(Foto: The Independent)

Guardian Media Group (GMG) je u pregovorima o prodaji The Observera, najstarijih sedmičnih novina na svijetu, online startapu Tortoise Media. U dopisu zaposlenima u utorak, GMG je objavio da su u pregovorima nakon što je Tortoise ponudio kupovinu ovog 233 godine starog sedmičnog lista.

Detalji ugovora nisu otkriveni, ali izvori bliski dogovoru navode da neće biti velikih transfera novca, već značajna investicija koja bi osigurala budućnost The Observera, koji je sestrinski list The Guardiana, prenosi Financial Times.

Tortoise je saopštio da će uložiti više od 25 miliona funti u narednih pet godina, uz obavezu da The Observer nastavi da izlazi nedjeljom. Oko 70 zaposlenih direktno radi za The Observer, a sada će biti konsultovani o svojoj budućnosti.

GMG navodi da bi prodaja omogućila „izgradnju buduće pozicije The Observera uz značajnu investiciju“ i omogućila The Guardianu da se fokusira na globalni rast, digitalizaciju i finansiranje od strane čitalaca.
Tortoise su 2019. pokrenuli James Harding, bivši direktor BBC vijesti i urednik The Timesa, i Matthew Barzun, bivši ambasador SAD u Velikoj Britaniji.

Startap prikuplja nova sredstva za podršku ovom dogovoru. Dosad je prikupio 20 miliona funti kroz dvije runde prodaje kapitala.

Ljudi bliski The Guardianu navode da The Observer, koji izlazi samo u štampanom obliku, više nije značajan dio poslovanja koje se sve više fokusira na digitalne i međunarodne platforme. GMG je objavio pad prihoda od 2,5 posto za period do marta, zbog pada prihoda od reklama i štampe, uz neto odlazak gotovine od 36,5 miliona funti zbog investicija u The Guardian US i The Guardian Europe.

Povezani članci