Marketing X Business

Zadar, Tivat i Sarajevo su aerodromi s najvišom stopom rasta u ovoj godini

Marx.ba

Komercijalni aerodromi širom bivše Jugoslavije prevezli su ukupno 24.872.887 putnika tokom prvih osam mjeseci ove godine, sa 4,94 miliona putnika samo u avgustu.

Među njima su se tokom osmog mjeseca godine po visokim stopama rasta istakla tri aerodroma. Zadar sa rastom od 30,2% u avgustu na godišnjem nivou, Tivat sa rastom od 28,6% i Sarajevo koje je imalo porast od 24,2%.

S druge strane, nekoliko regionalnih aerodroma je imalo lošije rezultate tokom mjeseca, uključujući Tuzlu, gdje je zabilježen pad od 67,8%, Banja Luka, koji je imao 20,4% manje putnika nego u avgustu 2023., i Niš, koji je izgubio 20,2% broja putnika u godini. I niz drugih aerodroma je zabilježio pad u odnosu na prošlu godinu, među kojima su Skoplje, Ohrid i Rijeka.

Beogradski aerodrom je u periodu januar – avgust bio 76. najprometniji na kontinentu. Zagreb se pozicionirao kao 110. najprometniji. Priština je zauzela 113. mesto.

S više od 1,4 miliona dodatnih putnika do kraja avgusta u odnosu na prošlu godinu, Hrvatska je najbrže rastuće tržište u bivšoj Jugoslaviji u 2024. prema broju dodatnih putnika, piše EX YU aviation.