Marketing X Business

Prada dizajnira svemirsko odijelo za NASA astronaute

Marx.ba

(Foto: Trendsity)

Prada i Axiom Space otkrili su kako će astronauti biti odjeveni na površini Mjeseca tokom misije Artemis 3 kroz dvije godine.

– Svjedočimo početku nove ere, kao što je to bio internet 1980-ih. Danas je pristup svemiru još uvijek nešto za rijetke, ali baš kao i u računarstvu, za nekoliko godina će cijene pasti. Svi bi se trebali prepustiti ljepota avanture, rekao je Lorenzo Bertelli, glavni marketinški direktor poznatog brenda Prada, na Međunarodnom aeronautičkom kongresu 2024. u Milanu.

Mnogima je bilo čudno otkud Prada na ovakvom kongresu, ali se ispostavlja da itekako imaju veze. Bertelli je govorio o otkriću Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU)— dizajna svemirskog odijela modne kuće sa startupom Axiom Space iz Houstona, koji će se koristiti za NASA-inu misiju Artemis 3 na Mjesec planiranu za 2026. godinu.

– Ovo nije komercijalno ili marketinško pitanje. O tome ćemo razmišljati kasnije, ali prevladavanje naših granica jedna je od vrijednosti koje najbolje odražavaju duh Prade. To je prvi korak u saradnji s Axiom Spaceom, poručio je Bertelli, prenosi Wired.

Kako je rečeno, AxEMU je zapravo evolucija NASA-ine Jedinice za izvanvehikularnu mobilnost (ili xEMU), odijela koje se koristi za aktivnosti izvan Međunarodne svemirske stanice. Dizajniran za veću fleksibilnost, učinkovitost i sigurnost, AxEMU uključuje specijalizirane alate za istraživanje lunarnog južnog pola, gdje temperaturni raspon može biti ekstreman, a regolit, tanak poput talka, prianja uz svaku površinu, uvlačeći se u svaku pukotinu.

Odijelo je u stanju tolerirati ekstremne temperature lunarnog južnog pola i oštru klimu trajno zasjenjenih područja najmanje dva sata, te može podnijeti najmanje osam sati aktivnosti izvan vozila.

Prema Russellu Ralstonu, izvršnom potpredsjedniku izvanvoznih aktivnosti za Axiom Space, “najteži izazov bio je razvoj čizama.”

Glavna namjena odijela je za šetnje na Mjesecu, ali odijelo se može brzo prilagoditi za rad u niskoj Zemljinoj orbiti, kao što su svemirske šetnje s Međunarodne svemirske stanice. Budući da je AxEMU izrađen pomoću jedne arhitekture, sve što treba promijeniti pri prelasku s mjesečeve površine na svemirske izlete su čizme.

VEZANO

Nije PSG: Arnault i Red Bull preuzimaju fudbalski klub iz Pariza