Marketing X Business

Vitamin D ili sunčev vitamin - znate li koliko je važan?

Š.M

Vitamin D je jedinstveni nutrijent koji se razlikuje od drugih vitamina iz razloga što naše tijelo može da ga proizvodi samostalno i baš zbog tog o njemu se ne govori mnogo.

Image by freepik

Vitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, igra ključnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja. Njegova važnost nije ograničena samo na zdravlje kostiju, već ima širok spektar pozitivnih uticaja na cjelokupan organizam. Vitamin D je jedinstveni nutrijent koji se razlikuje od drugih vitamina jer naše tijelo može da ga proizvodi samostalno i baš iz tog razloga o njemu se ne govori mnogo.

Nedostatak vitamina D je mnogo češći nego što se ranije mislilo, posebno među adolescentima, ženama i starijim osobama.Brojna istraživanja su pokazala da više od 50% starih žena (50+) i sličan procenat žena koje se liječe od osteoporoze, ima neadekvatan nivo vitamina D.

Snižen nivo vitamina D je prisutan ako je nivo Vitamin D total ≤ 75 nmol/L

Bez vitamina D vaše kosti mogu postati meke, tanke i lomljive. Nedovoljni vitamin D takođe je povezan sa osteoporozom  te češćim oboljevanjem od virusnih infekcija.

Vitamin D ima i mnoge druge zdravstvene prednosti. Brojna istraživanja ukazuju na njegov antikancerogeni učinak, a potvrđeno je da može imati ulogu u smanjenju rizika od nastanka multiple skleroze.

Manjak vitamina D se utvrđuje laboratorijskom dijagnostikom određivanja koncentracije 25-hidroksi vitamina D u uzorku krvi. Moderan način života, dugotrajan boravak u zatvorenim prostorima i slabo izlaganje sunčevoj svjetlosti, ne daju organizmu dovoljno mogućnosti za proizvodnju vitamina D3. 

Simptomi manjka vitamina D mogu biti: 

  • Umor i depresija
  • Mišićna slabost
  • Problemi sa spavanjem, nesanica
  • Bol u kostima i zglobovima
  • Gubitak kose
  • Gubitak apetita
  • Povećana podložnost infekcijama

Dnevne doze i koliko dugo uzimati vitamin D?

Preporuka Britanske službe za javno zdravstvo (NHS) koja vrijedi za cjelokupno stanovništvo upućuje na dnevnu primjenu 10 µg ili 400 IJ vitamina D.  Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučuje unos od 600 IJ dnevno za zdrave osobe, a kao maksimalno dopušteni dnevni unos za zdrave osobe navodi se 4000 IJ dnevno. Kod dokaznog deficita primjenjuju se povećane doze, pod nadzorom doktora u ograničenom vremenskom razdoblju.

Ukoliko imate manjak vitamina D, potrebno je nekoliko sedmica svakodnevnog uzimanja dodataka vitamina D da bi se razine vitamina D u tijelu povisile. Očekuje se da će svakih 1000 IU vitamina D3 uzetih dnevno povisiti razinu 25(OD)D u krvi za 10 ng/ml nakon nekoliko sedmica.  

Koja su namirnice bogate vitaminom D?

Ako se pitate koje su namirnice bogate vitaminom D, popis obuhvata tek nekoliko namirnica, prvenstveno životinjskog porijekla:

– jetra
– žumanjak
– riba (bakalar, srdela, skuša, tuna, losos, haringa)
– maslac
– kamenice
– pojedini mliječni proizvodi (kravlje i kozje mlijeko, vrhnje, parmezan, edamer)
– pojedine obogaćene namirnice poput margarina i sličnih namaza.

A ako se pitate koje voće ima najviše vitamina D, odgovor je narandža, tačnije sok od narandže, i to najčešće obogaćeni sok. Što se tiče biljnih izvora, vitamin D se još nalazi u svježim shiitake gljivama.