Marketing X Business

Novi CEFTA sporazumi donijet će bolji poslovni ambijent za kompanije u regionu

Marx.ba

(Foto: LinkedIn)

Usvajanje devet sporazuma, u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu jugoistočne Evrope (CEFTA), koji se odnose na unaprjeđenje trgovine, zapošljavanja i prava potrošača, omogućit će niže cijene pojedinih roba i usluga, ali i bolji poslovni ambijent za kompanije u regionu, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Goran Petković.

– Potrošači sigurno mogu očekivati snižavanje cijena u ovim oblastima koje pokrivaju usvojeni sporazumi i oni će biti najveći dobitnici. Dobitnici će svakako biti i sposobni i efikasni poslovni ponuđači, proizvođači, trgovci i turoperateri, rekao je Petković, prenosi Beta.

On je istakao da sporazumi o slobodnoj spoljnoj trgovini uvijek olakšavaju poslovanje i stvaraju šansu za bolji privredni rast i napredak dobrim preduzećima i dobrim privredama.

– CEFTA tržište je u ovom trenutku tržište koje po veličini liči na tržište bivše Jugoslavije. Broji oko 19,5 miliona stanovnika i kao takvo predstavlja solidan prostor za planiranje privredne delatnosti, rekao je između ostalog.

Kako je ukazao, trgovina je bila moguća i prije ovih sporazuma, ali je podrazumijevala angažovanje lokalnih posrednika, plaćanje dodatnih troškova što je činilo da ponuda bude cjenovno nekonkurentna, a da proces kontrole kvaliteta pružene usluge često bude izvan domašaja jednog ponuđača.

Podsjetimo, nedavno potpisani sporazumi obuhvataju priznavanje AEO programa, olakšavanje e-trgovine, pojednostavljivanje dostave paketa između CEFTA strana, sprječavanje neopravdanog geo-blokiranja, trgovinske aspekte prava intelektualne svojine (IPR), uspostavljanje elektronskog sistema za upravljanje rizikom, olakšavanje trgovine uslugama turističkih agencija i turoperatora, mehanizam za rješavanje sporova (dodatni protokol 7), te olakšavanje osiguranja od odgovornosti za treća lica u motornim vozilima.

Osim toga, Zajednički komitet CEFTA-e usvojio je tri odluke koje imaju za cilj reformu unutrašnjih poslova.

Te reforme uvode nova pravila postupanja za Zajednički komitet, ažuriraju Odluku koja uređuje rad Sekretarijata i osnivaju nova tijela za nadzor saradnje u oblastima kao što su dostava paketa, prava intelektualne svojine i profesionalne kvalifikacije, saopćeno je iz CEFTA-a.

VEZANO

Svjetska banka: Zapadni Balkan 2025. može računati na blagi rast BDP-a