Marketing X Business

Kako se pravilno hraniti ljeti prema Ayurvedi?

Ajurveda je drevna indijska metoda liječenja koja pruža prirodne puteve ka zdravlju i vitalnosti.

Š.M

Image by freepik

Ayurveda je tradicionalna indijska medicina koja se doslovno prevodi kao “nauka o životu” ili “umjetnost dugovječnosti“.

Mnogi naučnici smatraju ayurvedu najstarijom medicinskom tradicijom, a kroz mnoštvo pravila prehrane koje ayurveda prepisuje nalazi se i plan prehrane po godišnjim dobima.

Sunce sije, temperature su sve više i više, a prvi ekstremni, toplotni val pogodio je i našu zemlju. Hidratiziranje je neophodno, a i način prehrane trebao bi biti nešto drugačiji nego u proteklim, hladnijim mjesecima.

Prema ayurvedi pravilo je jednostavno: pripremite se za “ljetnu” hranu – napunite tanjire svježim sezonskim voćem i povrćem te se pobrinite da unosite dovoljno tekućine.

Kako se pravilno hraniti ljeti prema Ayurvedi?

Prema ayurvedskoj medicini, prehrana tokom ljeta trebala bi biti uravnotežena i prilagođena kako bi se održala ravnoteža unutar tijela, a istovremeno pomogla u suočavanju s visokim temperaturama i drugim izazovima sezone.

Pijte dovoljno tekućine

Važno je održavati hidrataciju tokom ljeta kako biste izbjegli dehidraciju. Preporučuje se piti čistu vodu, kokosovu vodu, svježe sokove od sezonskog voća i biljne čajeve. Izbjegavajte ili smanjite konzumaciju gaziranih pića, kafe i alkohola.

Jedite svježe sezonsko voće i povrće

Ljeto je vrijeme kada su mnogi sočni i osvježavajući plodovi i povrće dostupni. Konzumirajte svježe voće poput lubenice, dinje, jagoda, marelica i breskvi. Od povrća se preporučuju salate, krastavci, tikvice, rajčice i mahune. 

Izbjegavajte tešku i masnu hranu

Tokom ljeta, tijelo ima tendenciju manje sposobnosti probavljanja teške hrane, poput masnog mesa, pržene hrane i bogatih umaka. Umjesto toga, konzumirajte laganu hranu poput žitarica kao što su quinoa, ječam, heljda i tjestenina od cjelovitih žitarica. Konzumirajte i lagane izvore proteina poput ribe, morskih plodova i mahunarki.

Smanjite količinu začinjene hrane

Začinjena hrana može povećati unutarnju toplinu tijela u ljetnom periodu. Pokušajte smanjiti ili izbjegavati začinjenu hranu. Umjesto toga, koristite umjerene količine blagih začina poput korijandera, mente, komorača i kurkume.

Pridržavajte se redovnih obroka

Redovni obroci pomažu održavanju ravnoteže unutar tijela. Jedite u mirnom okruženju, polako žvačite hranu i izbjegavajte prejedanje.

Izbjegavajte pretjerano hladnu hranu i pića

Iako je prirodno da tokom ljeta želite konzumirati hladnu hranu i pića, prekomjerna hladnoća može narušiti probavni sistem prema ayurvedskoj medicini. Umjesto ledenih napitaka, možete konzumirati hladnu vodu ili prirodne sokove i čajeve na sobnoj temperaturi.

Pomažite svom tijelu uz pomoć začinskog bilja

Ayurveda ističe važnost začinskog bilja koje može pomoći u suočavanju s vrućinom i koja doprinose održavanju ravnoteže. Na primjer, koristite svježu metvicu, korijander, kurkumu, kumin i komorač u prehrani kako biste osvježili tijelo.