Marketing X Business

Federalno ministarstvo rada najavljuje najveći Sajam poslova: Gledaj sebi posla

Marx.ba

(Foto: Vlada FBiH)

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa partnerima, organizuje najveći i najsveobuhvatniji „Sajam poslova – Gledaj sebi posla“, koji će se održati 10. i 11. decembra 2024. u hotelu Hills, Sarajevo.

Na sajmu će učestvovati više od 100 kompanija, a nezaposleni će imati priliku aplicirati na više od 3000 radnih mjesta širom Bosne i Hercegovine.

Održivo zapošljavanje mladih prioritet

Jedan od ključnih izazova sa kojim se suočava Bosna i Hercegovina je odliv kvalifikovane radne snage, naročito mladih i obrazovanih ljudi. Ovaj sajam predstavlja upravo korak naprijed u nastojanjima Ministarstva da stvori ambijent u kojem će mladi i druge ranjive kategorije, poput osoba sa invaliditetom i žena, imati priliku da grade svoje karijere u svojoj domovini. Zadržati mlade u BiH nije samo ekonomski prioritet, već i čin patriotizma, poručuje federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

– Naš cilj je kreirati okruženje u kojem mladi ljudi vide priliku da ostanu i razvijaju svoje karijere ovdje, doprinoseći razvoju naše zemlje. Nijedna zemlja, a posebno mala poput naše, ne može sebi priuštiti gubitak obrazovanih mladih ljudi. Kroz ovaj sajam, kao i naše druge projekte i aktivnosti, pokazujemo našu opredijeljenost i posvećenost održivom zapošljavanju i zaustavljanju odlaska radne snage, rekao je.

Sajam kao prilika za direktan kontakt s poslodavcima

Sajam poslova 2024 podrazumijeva i platformu za direktan kontakt između onih koji traže zaposlenje i poslodavaca, čime se nastoji skratiti proces selekcije i omogućiti brži pristup zapošljavanju.

Osim toga, kroz besplatnu registraciju, svi zainteresovani građani će imati priliku da se prijave za učešće na sajmu na kojem će biti organizovane i radionice i panel diskusije koje će se održavati tokom ovog dvodnevnog događaja.

Uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te UN WOMEN, ovaj sajam postavlja standarde za inkluzivno i održivo zapošljavanje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Online aplikacija Gledaj sebi posla

Svi posjetioci Sajma će putem web aplikacije, koja će biti dostupna početkom novembra, imati mogućnost aplicirati na radna mjesta, te opciju da direktno zakažu intervjue sa poslodavcima.

Kroz radionice i diskusije cilj je da se posjetioci sajma, zainteresovani za unaprjeđenje svojih profesionalnih i ličnih vještina, motivišu čime se nastoji dodatno osnažiti njihov položaj na tržištu rada.

VEZANO
Koridor 5C do 2030. godine: Mostar i Prenj najveći izazovi