Marketing X Business

Huawei predstavio HarmonyOS Next, sistem koji će konkurirati Androidu

Marx.ba

(Foto: Huawei)

Huawei je predstavio HarmonyOS Next, prvi sistem kojeg je kineski proizvođač izgradio neovisno o Androidu, s ciljem da svi njihovi uređaji prijeđu na potpuno vlastiti softver. Pokretat će sve sadašnje i buduće generacije Huaweijevih uređaja u Kini, uključujući mobitele, nosive uređaje, kućanske uređaje i kokpite automobila, a sistem će uskoro biti dostupan i – globalno.

Naime, HarmonyOS Next koristi samorazvijeni mikrokernel temeljen na OpenHarmonyju. Podržava aplikacije putem Huawei Arka s HMS-om i obećava besprijekornu, ujedinjenu arhitekturu između uređaja i oblaka. Predsjednik Huawei Consumer Business Grupe, Richard Yu, najavio je da je 15.000 aplikacija i usluga već dio novog ekosistema, a još ih je puno u pripremi.

Kao što je bilo i najavljivano, HarmonyOS Next donosi osvježeni vizuelni identitet s novim opcijama prilagodbe zaključanog zaslona i početnog zaslona, redizajnirani kontrolni centar, brže animacije i brže pokretanje aplikacija. U sve to uključena je i umjetna inteligencija na razini sistema, temeljena na jezičnom modelu Pangu.

Huawei se na prezentaciji novog operacijskog sistema pohvalio i da su uspjeli postići 30 posto veću brzinu rada uređaja i 20 posto nižu potrošnju energije u komunikaciji između softverskih modula. Za sigurnost je, pak, zaslužna kompanijina arhitektura Star Shield s zaštitom na razini cijelog sistema.

Na koncu, tu je i tehnologija Huawei Share 2.0 koja obećava brzo dijeljenje datoteka između uređaja. Konkertnije, Huawei tvrdi da je moguće prenijeti datoteku od 1,2 GB između dva uređaja s HarmonyOS-om Next za samo osam sekundi.

Javna beta verzija Huweijevog novog operacijskog sistema već je dostupna za korištenje u Kini, a podržani uređaji trenutno uključuju modele iz serije Pura 70, Huawei Pocket 2 i MatePad Pro 11 (2024). Još nije objavljeno kada će HarmonyOS Next biti dostupan globalno, ali je potvrđeno da će se to svakako dogoditi, piše Bug.

VEZANO

Qatar Aiways omogućio besplatni brzi internet putnicima putem Muskovog Starlinka