Marketing X Business

Mađarski milijarder Lőrinc Mészáros proširuje poslovanje na BiH

Bloomberg Adria/Š.M

Izvor: Bloomberg Adria

Najbogatiji čovjek u Mađarskoj Lőrinc Mészáros namjerava da proširi svoje poslovanje u sektoru građevinarstva prvom akvizicijom Lukavac Cementa.

Talentis Group, član Mészáros Group, potpisala je memorandum o razumijevanju koji joj daje ekskluzivna prava za pregovore s austrijskom kompanijom Asamer Baustoffe o kupovini Lukavac Cementa iz Lukavca, vodećeg proizvođača cementa u BiH, objavili su danas vlasnici kompanija.

Akvizicija lukavačkog Cementa, koji ima godišnji kapacitet od 650.000 tona klinkera i više od milion tona cementa, proširila bi prisustvo pomenute grupe na BiH i ublažila nedostatak baznih materijala u Mađarskoj, prenosi bne IntelliNews.

Talentis Grupa je saopštila da će ovaj sporazum pomoći daljnjem proširenju portfelja građevinskih poslova Mészáros Groupe s industrijskom kompanijom koja ima snažnu poziciju i izvanrednu profitabilnost u regionu.

Lukavac Cement osnovan je 1974. godine, posjeduje 50 odsto udjela u kamenolomu krečnjaka Vijenac, koji takođe snabdijeva agregatima druga postrojenja i građevinske kompanije. U 2014. godini kompanija se proširila na djelatnost proizvodnje gotovog betona u fabrikama u Sarajevu i Banjaluci.

Lőrinc Mészáros, bivši monter plina iz sela u kojem je živio Viktor Orban, uspon je doživio nakon što je bivši blagajnik Orbanove stranke Fidesz Lajos Simicska pao u nemilost početkom 2015. Smatra se da uživa povjerenje premijera Mađarske.

Opus Global, njegova kompanija koja je listirana na Budimpeštanskoj berzi, sastoji se od tridesetak kompanija koje se bave upravljanjem imovinom, osiguranjem, poljoprivredom, industrijom, građevinarstvom i turizmom.

Prema najnovijim podacima koje je objavio poslovni dnevnik Napi, Mészáros je najbogatiji biznismen u Mađarskoj. Povećao je svoje bogatstvo za 40 odsto, dostigavši iznos od 660 milijardi forinti (1,76 milijardi eura).