Marketing X Business

FIC i FIPA organizuju diskusiju: Zašto (ne)investirati u BiH?

Marx.ba

(Foto: IlustracijaI)

Vijeće stranih investitora BiH (FIC) u saradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizuje diskusiju na temu „Zašto (ne) investirati u Bosnu i Hercegovinu?“. Ovaj događaj, koji će okupiti privrednike, donosioce odluka, predstavnike institucija i stručnjake iz različitih sektora, održat će se Sarajevu u utorak, 29. oktobra 2024. godine.

Glavne teme diskusije uključuju trenutnu investicionu klimu u BiH, izazove s kojima se privrednici suočavaju, zelenu tranziciju, pravnu sigurnost, infrastrukturu i EU integracije. Cilj događaja je pokrenuti konstruktivan dijalog između poslovnog i javnog sektora, s fokusom na unapređenje uslova za investicije u zemlji i privredni rast.

„Vijeće stranih investitora BiH (FIC) kontinuirano radi na podršci investitora i kompanija koje žele da daju svoj doprinos stvaranju povoljne investicione klime i unapređenju poslovnog ambijenta kako bismo bili što konkurentniji i atraktivniji potencijalnim novim investitorima. U posljednje vrijeme, investiciona klima u BiH pokazuje napredak, ali još uvijek postoje brojni izazovi koji se mogu riješiti jedino kroz konstruktivan dijalog i saradnju svih relevantnih aktera. Cilj ove diskusije je upravo iniciranje jednog takvog dijaloga. Za isti sto želimo dovesti privatni i javni sektor kako bismo zajednički zagovarali rješenja za mnogobrojne probleme s kojima se suočavaju investitori i poslodavci u BiH, te na taj način dodatno unaprijedili investicionu klimu,“ izjavila je Sanja Miovčić, direktorica Vijeća stranih investitora u BiH.

Najčešći izazovi s kojima se investitori suočavaju u BiH uključuju pravnu nesigurnost, složen regulatorni okvir, nedostatak kvalitetne infrastrukture, te izazove vezane za zelenu tranziciju i nedostatak kvalificirane radne snage. Ova diskusija ima za cilj adresirati upravo ove probleme i ponuditi rješenja za poboljšanje privrednog ambijenta i uslova poslovanja kako za strane tako i za domaće kompanije.

– FIPA je u stalnom kontaktu sa stranim investitorima koji posluju u BiH i pomaže im u okviru svojih nadležnosti u otklanjanju administrativnih prepreka s kojima se suočavaju u svom poslovanju u našoj zemčji, doprinoseći na taj način bržoj implementaciji investicija i širenju postojećih što u konačnici dovodi do zapošljavanja naših građana u čemu se ogleda i najveći značaj svake investicije.
Tamo gdje FIPA ne može sama riješiti problem investitoru koji se tiče poslovnog ambijenta, uključuje i ostale nadležne institucije kako bi zajednički radili na rješavanju. I na ovom skupu ćemo upravo govoriti o tome kako nadležne institucije mogu pomoći u rješavanju problema investitora, izjavio je Marko Kubatlija, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

Događaj organizovan kao okrugli sto I prisustvo je ograničeno isključivo na pozvane učesnike.

VEZANO

Koridor 5C do 2030. godine: Mostar i Prenj najveći izazovi