Marketing X Business

Da li moram nositi sunčane naočale, ako mi sunce ne smeta?

Š.M

Image by freepik

Odgovor je jednostavan – da. Sunce odašilje štetne UV zrake koje mogu izazvati fotokeratitis, pinguekulu i trajna oštećenja mrežnice.

Kada UV zrake utječu na moje oči?

Većina ljudi misli da smo izloženi UV zrakama samo kada je vani sunčano, ali istina je da UV svjetlost prodire i kroz oblake tako je izloženost UV zračenju jednaka i kad je oblačno vrijeme. Poznato je da je zračenje najjače između 10 – 14 sati.

Blještavilo i odsjaji sunca uveliko otežavaju vid, tako da bi bilo najbolje da ponesete sunčane naočale, ako planirate boravak na snijegu, blizu vode ili na pijesku. Svakako je preporučeno da ih nosite pri vožnji (vjetrobrani mogu biti izvor bljeska).

Što mogu učiniti da zaštitim svoje oči od UV zraka?

Nosite sunčane naočale. Iako neke kontaktne leće nude UV zaštitu, ne pokrivaju cijelo oko, stoga je potrebno uz njih nositi sunčane naočale.

Odaberite sunčane naočale koje nude stopostotnu ili 99%-tnu zaštitu od UVA i UVB zračenja. U tu kategoriju spadaju i naočale sa etiketom „UV 400“ što znači da blokiraju sve sunčeve zrake valne dužine do 400 nanometra (to znači sve UVA i UVB zrake).

Uzmite u obzir naočale koje dobro prianjaju uz lice kako biste spriječili prodiranje UV zraka uz okvir.

Koje vrste leća za naočale postoje?

Izbor naočalnih leća je zaista velik, stoga je dobro potražiti savjet optičara prilikom odabira sunčanih naočala. Razne nijanse leća vam mogu poboljšati vid u određenim uvjetima. Iskusan optičar će vam pomoći odabrati nijansu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

  • Naočalne leće koje blokiraju plavu svjetlost. Postoje dokazi da je plava svjetlost štetna i da može povećati rizik od oštećenja i bolesti očiju poput makularne degeneracije. Takve sunčane naočale često nose skijaši, lovci, nautičari i piloti kako bi pojačali kontrast.
  • Polarizirane leće i antirefleksni slojevi smanjuju odbljesak koji može otežati vid. Polarizirane leće su posebno popularne kod sportaša koji se bave vodenim sportovima i sportovima na snijegu.
  • Leće sa efektom ogledala znatno ograničavaju količinu svjetla što ulazi u oko, te vam na taj način olakšavaju gledanje. Efekt ogledala se postiže iznimno reflektirajućim premazom, koji se nanosi na površinu leća sunčanih naočala kako bi se reducirala količina svjetlosti koja ulazi u oči. Pogodne su za skijanje kada je sunčano vrijeme i ostale aktivnosti u uvjetima pojačane osvijetljenosti. Sunčane naočale, koje često nose policajci u američkim filmovima, su jedan od primjera naočala sa efektom ogledala. S napretkom tehnologije smo dobili veći izbor naočala sa efektom, tako da su sada dostupne u svim duginim bojama, te srebrnoj, zlatnoj i metalik bojama. Koju ćete boju odabrati, ovisi jedino o vašim željama i stilu. Boja premaza neće utjecati na vašu percepciju boje – nijansa stakla ispod premaza određuje boju kojom ćete vidjeti svijet.
  • Leće s gradient nijansom su nijansirane na način da je gornji dio leća najtamniji, a donji dio najsvjetliji. Takve naočale su pogodne za vožnju, jer vas štite od sunca koje dolazi odozgo, a dopuštaju vam bolje propuštanje svjetlosti kroz donji dio naočala kako biste jasno vidjeli cestu i volan.
  • Leće s dvostrukom gradient nijansom su također nijansirane leće, ali u ovom slučaju su gornji i donji dio naočala tamno obojani, a sredina je svijetle nijanse. Odličan su izbor za
    one koji ne žele imati izrazito tamne sunčane naočale, ali ipak žele imati zaštitu od svjetlosti i odsjaja od vode, pijeska i drugih reflektivnih površina.
  • Fotoosjetljive leće prilagođavaju svoju nijansu boje izloženosti UV svjetlosti.