Marketing X Business

Popularne hobi zanimacije: Šta uspješni mladi poslovni lideri rade u slobodno vrijeme

N. D.

(Izvor: Visit Sibenik)

Volio sam da crtam, slikam i pravim stvari od gline. Nikada se nisam bavio sportom, ali sam se bavio gimnastikom, baletom i glumom. Stalno sam pronalazio radost u radu, stvaranju i učenju nečeg novog. Kako sam odrastao, većina tih hobija je nestala.

Nedavno sam se zapitao – šta se promijenilo? Možete se poistovjetiti s ovim. Iako možda imamo nekoliko hobija koje pokušavamo da zadržimo, trošenje vremena na hobije obično se doživljava kao „luksuz“. O njima razmišljamo kao o nečemu čemu ćemo se vratiti kada nam rasporedi budu malo otvoreniji, a životi manje ludi. Realno, može biti teško racionalizirati odvajanje vremena za hobije. Ako započinjete posao, ideja da nađete vremena za nešto zabavno i kreativno može se činiti kao pravi zadatak – da ne spominjemo ogroman gubitak vremena. 

Zar ne biste svaki budni sat trebali posvetiti razmišljanju, planiranju i pokretanju novog posla? Iako je gurnuti nos u poslovičnu gužvu neophodno, ipak treba naći vremena za svoje hobije.  

Jedna studija obuhvatila je uspješne mlade poslovne lidere u svijetu i napravljena je lista jedinstvenih hobija koji ih inspiriraju, izazivaju i uzbuđuju. I ne samo to, ovi hobiji su oni koji su im pomogli da bolje vode svoje poslovanje i postanu uspješniji poduzetnici.

1. Discipline izdržljivosti 

Dobra je ideja njegovati naviku postavljanja ciljeva i samousavršavanja u drugim aspektima svog života.  Osim što ćete usavršiti svoje atletske sposobnosti i ohrabriti vas da ostvarite i ostvarite svoje ciljeve, možda ćete pronaći svoj novi omiljeni način da izbacite višak energije. Biciklizam, plivanje, trčanje po blatu, svejedno. 

2. Video igrica 

Važno je da imate hobije za koje smatrate da opuštaju, a koji vaš odmor čine zabavnim. Mnogi misle da postoje životne lekcije koje možete naučiti iz video igrice. Na primjer, ako naiđete na neprijatelje, onda idete u pravom smjeru. 

3. Ronjenje 

Ako ste preduzetnik, već ste dokazali da niste skloni avanturama. Na kraju krajeva, krenuti vlastitim putem i započeti posao jedan je od najavanturističkijih skokova koji možete poduzeti. Dakle, logično je da poduzetnici gravitiraju ka uzbudljivim hobijima, poput ronjenja.

4. Trčanje 

Postoji nešto duboko terapeutsko u trčanju. To je način da se psihički odmorite i opustite čak i nakon najluđih dana.  Mozgovi rade milion milja u minuti tokom cijelog dana, a postoji nešto što veoma oslobađa stresa u tome da dozvolite vašem tijelu da se kreće. 

5. Akro joga 

Možda se čini kontraintuitivnim odabrati hobi koji zahtijeva puno pažnje. Na kraju krajeva, budući da biti preduzetnik zahtijeva toliko fokusiranog razmišljanja, zar ne bi bilo dobro odabrati hobi koji to ne čini? Ipak, za mnoge je to odličan trening i zahtijeva toliko fokusa da ih sprečava da se opterećuju svojim poslom. 

6. Putovanje 

Iako to zbog obaveza često ne mogu raditi onoliko koliko bi željeli, lijepo je vidjeti nove stvari. Putovanje je vrijeme za istraživanje i iskustvo – nisu potrebni veliki poslovni sadržaji. Ponekad je, kao preduzetniku, dobro imati hobi uz koji se možete potpuno isključiti.

7. Kućni projekti 

Jedan broj poduzetnika pokušava pronaći kreativni izlaz. Uređenje doma nekima je način da istražuju umjetnost u različitim medijima i bojama.  Kako kažu, pomaže im da se vrate svom poslu osjećajući se osvježeno. 

8. Sviranje instrumenata 

Mišljenje je da bi svaki preduzetnik trebao da se bavi hobijem koji ga inspirira da bude kreativniji i društveniji, a muzika to svakako pruža. Iako je možda primamljivo da se bavite hobijem koji će se direktno pretočiti u vaš poslovni život, možda bi bilo dobro da se razgranate i razmišljate van okvira.  

9. Vrtlarstvo 

Kada je u pitanju pokretanje biznisa, sve je u sadnji sjemena i gledanju kako stvari rastu. Dakle, ne čudi što se uspješni poduzetnici vrtlarstvu okreću kao hobiju. I, kao i kod vođenja biznisa, ponekad morate donositi teške odluke i razmišljati o velikoj slici. Uklonite korov svakako.