Marketing X Business

Faruk Hadžić za Marx.ba: Povećanje kreditnog rejtinga BiH može donijeti više benefita

N. D.

(Izvor: Facebook)

Kako je u avgustu objavila Centralna banka BiH, agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s povećala je Bosni i Hercegovini suvereni kreditni rejting sa „B sa pozitivnim izgledima“ na „B+ sa stabilnim izgledima.

Ekonomski stručnjak Faruk Hadžić za Marx.ba kaže, kako povećanje kreditnog rejtinga predstavlja važan ekonomski indikator koji ima značajne implikacije kako za državu tako i za građane.

– Kreditni rejting je ocjena koju daju međunarodne rejting agencije, kao što su Standard & Poor’s, Moody’s i Fitch, kako bi procijenile kreditnu sposobnost zemlje ili kompanije. Povećanje rejtinga za BiH ukazuje na poboljšanje njenih ekonomskih izgleda i povjerenja međunarodnih investitora, naglašava Hadžić.

Prema riječima bh. stručnjaka, to može imati niz benefita.

– Povećanje rejtinga obično rezultira nižim kamatnim stopama na međunarodnom tržištu. To znači da BiH može povlačiti kredite uz niže troškove, što može smanjiti ukupne troškove zaduživanja, a sa druge strane investitori često koriste rejtinge kao smjernice za svoje odluke o ulaganju. Povećanje rejtinga čini BiH privlačnijom destinacijom za strane investicije, što može potaknuti ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta.

Povećanje rejtinga može povećati povjerenje građana i domaćih poduzeća u ekonomske izglede zemlje, potičući tako i domaću potrošnju i investicije, a može smanjiti percepciju rizika za investitore, što može privući više stranih kapitala i pomoći u stabilizaciji finansijskog sektora, kaže ekonomski stručnjak.

Kako kaže, indirektno mogu imati korist građani.

– Sve ove koristi mogu indirektno koristiti građanima kroz veći ekonomski rast, veću zaposlenost i bolje uslove za poslovanje. Međutim, važno je napomenuti da povećanje rejtinga nije krajnji cilj, već sredstvo za postizanje stabilnije i održive ekonomske budućnosti. mišljenja je Hadžić.