Marketing X Business

Uspješna žena: Šta na posao nosi konsultantica za korporativne finansije

Marx.ba

(Izvor: After5)

Ona je Sophie Jebsen, konzultantica za korporativne financije, koja u slobodno vrijeme pomaže u radu majčinog brenda kašmira No Name by MM. Sophie je nova gošća naše rubrike “Što na posao nosi…”, u kojoj se bavimo stylish garderobama poslovnih žena današnjice, piše After5.

– Stvari koje su me inspirirale u prošlosti, street style, Instagram i slično, postale su mi puno manje inspirativne. Osjećam da gotovo svi izgledaju isto, oblače se isto i objavljuju isto… Sada nalazim inspiraciju u toliko drugih stvari – to može biti kombinacija boja na slici, stari film, modna revija ili neko koga sam vidjela u metrou”, otkriva Sophie, koja je senior konzultantica za korporativne financije u kompaniji Arkwright Consulting u Londonu.

U svojim studentskim danima, imala je dvije prilično suprotne faze. Prvo je u Milanu studirala grafički dizajn i art direkciju, a zatim se prebacila u London gdje je magistrirala računovodstvo i finansije. Za sebe će reći da je i danas rastrgana između dvije strane – one kreativne i one više analitičke.

– Kao prvo, radim u finansijama, tako da se moja svakodnevna garderoba sastoji od bazičnih stvari i komada koje mogu nositi u poslovnom okruženju, a zatim ih drugačije stilizirati za vikend. Tokom vikenda se više zabavljam s odjećom i eksperimentiram, zaključuje Sophie Jebsen.

Kreativnom dijelu sebe, oduška daje u slobodno vrijeme. Bavi se dizajnom i fotografijom u modnom brendu Name by MM, koji je pokrenula njena mama. Riječ je o malenom kašmirskom brendu, koji funkcionira po Made-to-Order principu i kupcima osigurava najkvalitetnije komade od 100 posto kašmira. Ovi komadi čine veliki dio njene garderobe, što je očekivano, jer posljednjih godina gradi garderobu od odjevnih predmeta koji će trajati vječno.

Sophie je, prema vlastitim riječima, postala itekako svjesna roka trajanja odjeće i zato prilikom shoppinga prvo razmatra koliko će određeni komad “živjeti” u njenoj garderobi. Posljednjih godina investira u ključne komade koje može nositi uvijek iznova, bez da se osjeća kao da su staromodni. To su u prvom redu T-shirtovi fantastične kvalitete, traperice i hlače od odijela, kao i puloveri od kašmira.

– Dobre dizajnerske komade kupujem na Vestiaire Collective – tamo sam jednom prilikom nabavila Balenciagin blejzer siluete pješčanog sata koji sam dugo željela, no bio mi je preskup. Na kraju sam ga putem ove platforme nabavila od Pernille Teisbaek, kaže ona.

Osim na Vestiaire Collective, kupuje i na drugim stranicama koje odjeći omogućuju drugi život, a to su Tise i Finn. Sophie je naposljetku pobornica učestalog nošenja istih komada, koje na jednostavan način, zamjenom jednog ili dva elementa outfita, osvježava i od njih stvara sasvim nove kombinacije.