Marketing X Business

Aerodrom Mostar u aprilu imao veliki rast broja putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine

Marx.ba

(Foto: Aerodrom Mostar)

Aerodrom Mostar je u aprilu ostvario 1.762 putnika (874 u aprilu 2023). Od toga je imao 1.753 međunarodna i 9 domaćih putnika, piše Zamaaero.

Odlaznih putnika je bilo 846, a dolaznih 916. Aerodrom je ostario 58 operacija, od čega 52 na redovnim putničkim avionima i 6 na avionima generalne avijacije (36 u aprilu 2023). Ukupno je od početka godine Mostar ostvario 4.352 putnika i 162 operacije.

Podsjetimo, prošla godina predstavljala je važan korak naprijed za Aerodrom Mostar, koji je uspio preokrenuti negativan trend i ostvariti značajan rast u broju putnika. Uvođenjem nove linije s Croatia Airlinesom, dodatnim charter letovima, postignuto je gotovo dvostruko povećanje u broju putnika u odnosu na prethodnu godinu, dosežući impresivnih 20.500 putnika, putnika što je skoro 100 posto povećanje u odnosu na 2022.

Ključni planovi za razvoj aerodroma Mostar u nadolazećim godinama usmjereni su na implementaciju projekata koji će omogućiti proširenje kapaciteta i poboljšanje infrastrukture.

– Kako nisu rađeni nikakvi projekti mi smo drugu polovicu prošle godine iskoristili za izradu projektne dokumentacije. Uradili smo projekte širenja voznih staza, projekt instalacije centralnih svjetala na uzletno sletnoj stazi i projekt širenja komercijalnog parkinga. Sada imamo završene projekte ca cca 2 mil eura. Sijedi nam potraga za sredstvima kako bi mogli krenuti sa realizacijom, izjavio je Marko Đuzel, direktor ove zračne luke.

Povezani članci