Marketing X Business

Alan Bajić, direktor Aerodroma Sarajevo: Želimo otvoriti mogućnosti za letove do udaljenih destinacija

Marx.ba

(Foto: Aerodrom Sarajevo)

Sarajevski aerodrom je do sada imao impresivnu godinu, sa nekoliko novih avio-kompanija koje su započele sa radom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, uključujući najveću evropsku, Ryanair.

Aerodrom sada opslužuje rekordnih 27 redovnih avioprevoznika i šest avio-kompanija koje obavljaju čartere, povezujući grad sa ukupno 36 destinacija, uz rekordan broj putnika. Pozitivni trendovi će se nastaviti do 2025. godine, a aerodrom je potvrdio da su na pomolu nove avio-kompanije i rute, koje će zadovoljiti lokalno stanovništvo, turiste, poslovne ljude i prijatelje i rođake koji dolaze u posjetu.

– S obzirom na potražnju, definitivno postoji potencijal da proširimo našu mrežu dodavanjem više destinacija, posebno u evropske gradove kao što su Barcelona, ​​Pariz, Amsterdam, Berlin, Eindhoven, i Prag, nakon čega slijedi širenje na udaljenije lokacije. Trenutno smo u različitim fazama pregovora sa raznim avio kompanijama, neke su u ranoj fazi, a druge u naprednijim fazama. Ono što mogu podijeliti u ovom trenutku je da očekujemo uvođenje novih avio-kompanija i destinacija u narednoj godini, U razgovoru za EX-YU Aviation News, rekao je izvršni direktor Sarajevskog aerodroma, Alan Bajić.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo nedavno je raspisao novi javni poziv kojim poziva avio-kompanije da uvedu nove linije do glavnog grada Bosne i Hercegovine, uz zauzvrat poticaje. Sarajevski aerodrom je identificirao preko trideset strateški važnih destinacija i daje prioritet naporima da osigura letove do ovih lokacija.

– Prilikom izrade naše liste strateških destinacija, uzeli smo u obzir različite faktore, uključujući opsežne analize tržišta, interesovanje avio kompanija i potražnju putnika za određenim rutama. Raspisan je novi javni poziv za poticaje zrakoplovstva na području Kantona Sarajevo. Otvoren je do 1. oktobra i pokriva trogodišnji period (2024., 2025. i 2026.). Ovaj put očekujemo veći broj avio-kompanija koje podnose prijave, pojasnio je Bajić.

On je napomenuo da Aerodrom Sarajevo ima dugoročne planove da osigura letove i na udaljena tržišta.

– Naš dugoročni cilj je osigurati da, kako broj putnika nastavlja rasti svake godine, tako i podići kvalitetu naših usluga i prihvatiti veće avione, otvarajući tako mogućnosti za duge letove do udaljenih destinacija. Cilj nam je da olakšamo sletanje i polijetanje za avione kategorije E, uz podršku „Aeronautičke studije“ koja istražuje mogućnosti proširenja piste i nadogradnje kategorije Sistem za instrumentalno sletanje. Također mi je zadovoljstvo izvijestiti da je Međunarodni aerodrom Sarajevo uspješno prošao reviziju Uprave za sigurnost transporta SAD, s ciljem uspostavljanja direktnih letova između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država, čime smo dobili odličnu ocjenu, rekao je za Ex Yu Aviation između ostalog Bajić.

Inače, kako je objavio Zamaaero, Aerodrom Sarajevo je u avgustu ostvario 259.017 putnika (208.570 u av gustu 2023.). Ovo je 144,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (178.943). Aerodrom je imao 2.189 operacija (1821 u avgustu 2023.) i 242,8 tona carga (194,4 tone u avgustu 2023.). Ukupno je do sada u 2024. ostvario 1.251.159 putnika, 11.503 operacija i 1973,0 tona carga.