Marketing X Business

Amazon lansira četvrtu generaciju Graviton4 čipa

Marx.ba

(Foto: About Amazon)

Amazon Web Services (AWS) lansira svoj Graviton procesor četvrte generacije, Graviton4 čip, koji je kompanija podijelila ekskluzivno s Yahoo Financeom.

Novi čip obećava značajna poboljšanja performansi i učinkovitosti, uključujući tri puta veću računarsku snagu i memoriju od svog prethodnika, 75% veću propusnost memorije i 30% bolju izvedbu, prema Rahulu Kulkarniju, Amazonovom direktoru upravljanja proizvodima za Compute and AI.

– Zajedno pruža bolju cjenovnu izvedbu, što znači da za svaki potrošeni dolar dobivate puno veću izvedbu, rekao je Kulkarni za Yahoo Finance u Amazonovom laboratoriju za čipove u Austinu, Texas.

Potražnja za čipovima raste jer poluvodiči nastavljaju igrati vitalnu ulogu u globalnom gospodarstvu, napajajući gotovo sve što koristimo. Industrija se trenutno procjenjuje na 544 milijarde dolara, a očekuje se da će premašiti 1 trilion dolara do 2033. godine, potaknuta sve većom potražnjom za umjetnom inteligencijom.

Kao rezultat toga, hiperskaleri kao što su Amazon, Apple, Alphabet i Microsoft stvaraju prilagođene čipove kako bi zadovoljili svoje specifične potrebe, smanjili troškove i ponudili korisnicima pristupačnije opcije.

– Sve ove kompanije troše mnogo novca na razvoj čipova. Ne žele govoriti o tome koliko ulažu, ali imaju te divovske proračune za istraživanje i razvoj, rekao je Patrick Moorhead, koji je proveo više od desetljeća kao potpredsjednik u AMD-u.

Nvidia (NVDA) ostaje dominantan igrač na tržištu AI čipova, s više od 80% udjela na tržištu jedinica za grafičku obradu (GPU). No, prema Moorheadu, koji trenutačno radi kao izvršni direktor i glavni analitičar u tvrtki Moor Insights & Strategy, postoji dovoljno potražnje za podršku višestrukim konkurentima.

Iako Graviton4 čip nije AI čip, on podržava AWS-ove čipove Inferentia i Trainium, koji su fokusirani na tehnologiju. Trainium se izravno natječe s Nvidijinim AI čipovima, koji se smatraju najbržima i najmoćnijima na tržištu.