Marketing X Business

Amazon će potrošiti 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic

Marx.ba

(Izvor: Synthedia)

Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude takmiče se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.

Kompanije su u septembru najavile početno ulaganje od 1,25 milijardi dolara, a tada su rekli da će Amazon uložiti do 4 milijarde dolara. Vijesti od srijede označavaju Amazonovu drugu tranšu tog finansiranja.

Amazon će zadržati manjinski udio u kompaniji i neće imati mjesto u upravnom odboru Anthropica, rekli su iz kompanije. Dogovor je sklopljen na zadnjoj procjeni AI startupa, koja je prema izvoru iznosila 18,4 milijarde dolara.

Tokom prošle godine Anthropic je sklopio pet različitih ugovora o finansiranju u vrijednosti od oko 7,3 milijarde dolara. Proizvod kompanije direktno se takmiči s OpenAI-jevim ChatGPT-om u poslovnom i potrošačkom svijetu, a osnovali su ga bivši istraživački rukovoditelji i zaposlenici OpenAI-ja.

Gemini Ultra na industrijskim referentnim testovima, kao što su znanje na dodiplomskom nivou, zaključivanje na diplomskom nivou i osnovna matematika.

– Generative AI je spremna postati najtransformacijska tehnologija našeg vremena i vjerujemo da će naša strateška saradnja s Anthropicom dodatno poboljšati iskustva naših korisnika i veselimo se onome što slijedi, rekao je Swami Sivasubramanian, potpredsjednik za podatke i AI u AWS cloud provider.

Amazonov potez posljednji je u naletu potrošnje među pružateljima usluga oblaka da ostanu u prednosti u utrci AI. I to je drugo ažuriranje Anthropicove strukture kapitala u sedmicu dana. Kasno u petak, stečajni zahtjevi pokazali su da je kripto berza FTX sklopila dogovor s grupom kupaca o prodaji većine svog udjela u Anthropicu, potvrđujući izvještaj CNBC-a od prošle sedmice.

Izraz generativna umjetna inteligencija ušao je u mainstream i poslovni jezik naizgled preko noći, a polje je eksplodiralo tokom prošle godine, s rekordnih 29,1 milijardi dolara uloženih u gotovo 700 poslova u 2023., prema PitchBooku. OpenAI-jev ChatGPT prvi je pokazao sposobnost ove tehnologije da proizvodi jezik sličan ljudskom i kreativni sadržaj krajem 2022. Od tada, OpenAI kaže da je više od 92% kompanija s popisa Fortune 500 usvojilo platformu, obuhvatajući industrije kao što su finansijske usluge, pravne aplikacije i obrazovanje.

Pružatelji usluga u oblaku kao što je Amazon Web Services ne žele da budu uhvaćeni na oprezu.

Povezani članci