Marketing X Business

Analitičari Bernsteina: Cijena bitcoina mogla bi dosegnuti 200 hiljada dolara iduće godine

Marx.ba

(Foto: Facebook)

Unatoč nedavnoj slabosti, cijena bitcoina je spremna dosegnuti 200 hiljada dolara tokom sljedeće godine, prema globalnoj investicijskoj kompoaniji AllianceBernstein.

Kompanija je prošle sedmice navela ograničenu ponudu bitcoina usred neviđene potražnje od spot ETF-ova kao dva faktora rasta. Prethodno je Bernstein u martu procijenio da bi bitcoin mogao dosegnuti 150 hiljada dolara do kraja 2025. godine.

Bernsteinova revizija cijene bitcoina poklopila se s padom tržišta, što je izazvalo milione dolara u likvidiranim kripto pozicijama dok je cijena bitcoina pala na 65 hiljada dolara. Nakon što je u martu njegova cijena dosegla vrhunac od oko 73 hiljade dolara, najveća kriptovaluta suočava se s poteškoćama da ponovno dosegne nove vrhunce.

Bez obzira na to, analitičari Bernsteina predviđaju da će spot bitcoin ETF-ovi imati 190 milijardi dolara imovine pod upravljanjem (AUM) do kraja 2025. Do sada je klasa proizvoda odobrenih u januaru prikupila 53 milijarde dolara u AUM-u, prema CoinGlassu.

Bernsteinovo bikovsko predviđanje za bitcoin sadržano je u analizi za MicroStrategy, američkoj softverskoj kompaniji i najvećeg korporativnog vlasnika bitcoina. Bernstein je istaknao kompaniju kao okladu na bitcoin s “aktivnom polugom” u usporedbi s pasivnom prirodom spot bitcoin ETF-ova.

Objavivši nedavno da će prodati još dugova za kupovinu bitcoina, MicroStrategyjeva zaliha od 214.400 bitcoina vrijedila je oko 14,3 milijarde dolara prošle sedmice. Analitičari Bernsteina primijetili su da je MicroStrategy jedina kompoanija koja koristi tržišta kapitala za kupovinu bitcoina.

– Vjerujemo da MSTR-ova dugoročna strategija konvertibilnog duga dopušta dovoljno vremena za dobitak od rasta cijene bitcoina, s ograničenim rizikom likvidacije bitcoina u bilanci, napisali su analitičari Bernsteina, dajući kompaniji čiji je suosnivač Michael Saylor ocjenu “outperform”.

Dionice MicroStrategyja porasle su 116 posto od početka godine na 1.484 dolara. U martu, kada je cijena bitcoina postavila novu najveću vrijednost, cijena dionice kompanije popela se čak do dvije hiljade dolara prije nego što je pala.

Očekivani porast cijene bitcoina može se pratiti u četverogodišnjem ciklusu koji je imovina historijski pratila, napisali su analitičari Bernsteina. Taj je ciklus započeo iznova, rekla je kompanija, kada je stopa kojom se rudare novi bitcoini prepolovljena u aprilu u sklopu takozvanog halvinga.

Dok spot bitcoin ETF-ovi nastavljaju gomilati priljeve, Bernstein je napisao da ta aktivnost postavlja temelje za probojnu fazu cijene bitcoina. To bi moglo ustupiti mjesto takozvanoj hype fazi, pišu analitičari, gdje ulagači zamišljaju nerealne ciljne cijene usred masovnog interesa.

Gledajući nakon 2025. godine, analitičari Bernsteina pretpostavljaju da bi kriptovaluta mogla doseći 500 hiljada dolara do kraja 2029., nakon čega bi uslijedilo zatišje prije nego što bitcoin pređe milion dolara do kraja 2033. godine, piše Lider.

Povezani članci