Marketing X Business

Analiza: Blagi rast plata i optimizma za bh. ekonomiju

Bloomberg Adria

(Foto: Ilustracija)

U martu 2024. godine, prosječna mjesečna bruto plata u Bosni i Hercegovini pokazala je rast u odnosu na prethodni mjesec, što je pozitivan pokazatelj za ekonomiju zemlje. Ovo poboljšanje signalizira kontinuirani napredak u podizanju životnog standarda zaposlenih. Analitičari Bloomberg Adrije predviđaju nastavak ovog trenda.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenome u BiH tokom marta, dosegnula je iznos od 2,090 KM. Ovaj podatak označava nominalni rast od 1,1 posto u poređenju s prethodnim mjesecom, dok je realno povećanje iznosilo 0,8 posto, što predstavlja poboljšanje u odnosu na februar 2024. godine.

Kada se uporedi sa istim periodom prethodne godine, prosječna mjesečna bruto plata nominalno je viša za čak 7,6 posto. No, još značajniji podatak je realni indeks koji je za isti period iznosio 5,5 posto, što ukazuje na stabilan rast i poboljšanje životnog standarda zaposlenih u zemlji.

Što se tiče neto primanja, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u martu 2024. godine bila je 1,353 KM. Opet, primjećuje se nominalni rast od 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, uz realno povećanje od 0,8 posto u odnosu na februar 2024. godine.

U odnosu na isti period prošle godine, neto plata nominalno je viša za 7,4 posto, dok je realni indeks rasta iznosio 5,3 posto.

Podaci pokazuju kako je najviša plata u sektoru Informacije i komunikacije, dok je najniža u uslužnom sektoru.

Kada je u pitanju broj zaposlenih, u martu je ova brojka iznosila 853.002, a od toga je zaposleno 387.022 žena. U odnosu na februar prethodne godine broj zaposlenih osoba se nije mijenjao, dok se broj zaposlenih žena povećao za 0,1 posto. 

Kako kaže Mihael Blažeković, analitičar Bloomberg Adrije za makroekonomiju i tržišta kapitala, iako rast zaposlenih ne daje dojam velikog rasta potražnje za radnicima, vidimo da radnika manjka. Naime, kako kaže, rast plaća najbolji je pokazatelj potražnje za radom, ali i povećanje kvote za uvoz stranih radnika. Ukupna godišnja kvota dozvoljenog uvoza stranih radnika za 2024. narasla je 50 posto u odnosu na 2023. godinu.

– Iako izvoz pada u prva četiri mjeseca ove godine, vidimo lagani signal oporavka izvoza koji je u aprilu narastao za 4,9 posto što ide u prilog nastavku rasta potražnje za radnicima. S druge strane, uslijed solidnog potrošačkog sentimenta pogonjenog rastom plaća, vidimo rast uvoza od prvog do četvrtog mjeseca ove godine za 5,6 posto s obzirom na visoku uvoznu ovisnost BiH ekonomije, pojašnjava.

Blažeković dalje navodi kako naš analitički tim u nastavku godine očekuje nastavak niskih stopa rasta zaposlenosti uz pojačani pritisak radnika na daljnji rast plaća koje će rasti po višim jednoznamenkastim brojkama s obzirom na manjak bazena radne snage, koji se nakon Slovenije i Hrvatske počeo prelijevati i na BiH, ali trenutno u manjoj mjeri.

U prvom kvartalu 2024. godine, prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom iznosila je 2,070 KM, što predstavlja porast u odnosu na 1,999 KM koliko je iznosila u četvrtom kvartalu 2023. godine. Ostvaren je nominalni rast od 3,6 posto u poređenju sa prethodnim kvartalom.

Što se tiče neto primanja, prosječna mjesečna isplaćena neto plata iznosila je 1,353 KM. Ovaj podatak označava nominalni rast od 1,1 posto u odnosu na februar 2024. godine, dok je realno povećanje iznosilo 0,8 posto.

Početak 2024. donio je i rast minimalnih plata u oba entiteta. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povećala je minimalnu neto platu za 2024. godinu na 619 KM s prošlogodišnjih 596 KM. Minimalna plata je tako u 2024. veća za 3,85 posto ili u nominalnom iznosu za 23 KM u odnosu na 2023. godinu, kada je minimalna plata povećana za 9,85 posto.  

Uredbom je odlučeno i da poslodavci u FBiH imaju pravo da radnicima do 30. juna 2024. godine isplate dvije prosječne plate bez plaćanja poreza.

Marina Petrov Savić, viša analitičarka u analitičkom timu Bloomberg Adrije, ranije je kazala kako postoji dodatni prostor za poboljšanje na tržištu rada u BiH.

– I dalje postoji veliki kontingent nezaposlenih koji će se angažovati s daljnjim rastom ekonomije koji očekujemo u narednim godinama, rekla je.

Povezani članci