Marketing X Business

Analize: Koje su tri najbolje zemlje za poslovanje

Marx.ba

Singapur: Na vrhu liste (Foto: CGTN)

Singapur, Danska i SAD najbolja su mjesta na svijetu za poslovanje, prema tabeli poslovnog okruženja Economist Intelligence Unita.

– Singapur će ostati najbolje geografsko područje na svijetu za poslovanje, kao što je to bio slučaj u proteklih 16 godina, rekao je EIU-ov upraviteljka prognoze za zemlju i evropska analitičarka, Prianthi Roy, za CNBC.

– Faktori koji pokreću mjesto ove zemlje jugoistočne Azije kao vrhunske poslovne destinacije su njena politička stabilnost i usredotočenost vlade na pomoć domaćim kompanijama iz privatnog sektora u tehnološkoj nadogradnji, rekla je.

EIU rangiranje ocjenjuje privlačnost poslovanja u 82 zemlje i teritorija, a mjeri se na temelju pokazatelja kao što su inflacija, troškovi života, ekonomski rast i fiskalna politika.

– Mjerač također nudi uvide u to koja su ekonomije u boljem položaju za rast od drugih i “učinkovit način da se utvrdi gdje bi uskoro moglo doći do povećanja investicijske potrošnje, rekli su analitičari EIU.

Iza Singapura su Danska i SAD koje su zauzele drugo i treće mjesto.

– Danska, sa svojim čvrstim makroekonomskim temeljima i visokokvalitetnom transportnom i digitalnom infrastrukturom, može se smatrati jednom od najatraktivnijih poslovnih lokacija na svijetu. Tržišne prilike ostat će povoljne u SAD, posebno uz malo ograničenja vanjske trgovine i ulaganja u SAD, rekla je Roy.

Prema izvještaju, predviđa se da će Singapur, Danska i SAD imati najbolje poslovno okruženje u sljedećih pet godina.

Njemačka i Švicarska zauzele su četvrto i peto mjesto, dok Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska čine ostatak od 10 najboljih mjesta na svijetu za poslovanje.

Neki od značajnih “velikih poboljšanja” koji su postigli dobre rezultate u indeksu bile su zemlje poput Grčke, Katara i Indije.

Grčka je zabilježila najveće poboljšanje poslovne klime u indeksu EIU zbog reformi koje je donijela pro-poslovna vlada, pokazao je izvještaj.

Povezani članci