Marketing X Business

Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava

Marx.ba

(Foto: Apple)

Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je New York Times.

Ugovor s Appleom mogao bi biti objavljen već ovog mjeseca i procijenjen na oko milijardu dolara, četvrtinu od 4 milijarde dolara koliko je FIFA prvo procijenila, navodi se u izvještaju pozivajući se na tri osobe upoznate s tim pitanjem.

Potencijalni sporazum dao bi kompanijinom poslu streaminga prednost u konkurenciji među pružateljima usluga streaminga da iskoriste prava za široko gledane sportske događaje u pokušaju povećanja broja pretplatnika.

Ako se dogovor ostvari, ovo bi bio prvi put da je FIFA pristala na jedan svjetski ugovor, stoji u izvještaju.

Viši rukovoditelji FIFA-e, međutim, izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti “prava na besplatno emitiranje”, što bi događaj učinilo dostupnim samo pretplatnicima Apple TV+, navodi se u izvještaju. Nije jasno uključuje li ugovor takva prava.

Sponzori također nisu bili voljni izdvojiti 150 miliona dolara koje FIFA traži za sponzorske pakete, stoji u izvještaju.

Takmičenje s 32 ekipe održat će se sljedeće godine između 15. juna i 13. jula. Obično se tokom tog razdoblja ne planiraju veća takmičenja kako bi se igračima omogućilo odmor izvan sezone godinu dana prije Svjetskog prvenstva, prema izvještaju .

FIFA se suočila s kritikama sindikata igrača jer ih nije konsultirala prije objave događaja, navodi se u izvješću.

– Kao opća praksa, FIFA ne potvrđuje niti negira komercijalne razgovore, rekao je glasnogovornik upravnog tijela u odgovoru na Reutersov zahtjev za komentarom. Apple je odbio komentirati.

Povezani članci