Marketing X Business

Apple razvija kućni uređaj koji ima robotsku ruku

Marx.ba

(Footo: Cottonbro)

Apple je u potrazi za novim izvorima prihoda, a jedna od opcija podrazumijeva razvoj skupog stonog kućnog uređaja koji kombinuje ekran sličan iPadu sa robotskom rukom.

Američka kompanija u ovom trenutku ima tim od nekoliko stotina ljudi u razvojnom timu za uređaj koji koristi tanku robotsku ruku za kretanje po velikom ekranu, tvrde insajderi. Proizvod se oslanja na korištenje aktuatora za naginjanje ekrana gore-dolje i okretanje za 360 stepeni.

Uređaj je zamišljen kao komandni centar za pametni dom, za video konferencije i kao daljinski kontrolisani alat za kućnu bezbjednost.

Projekat za sada ima kodni naziv J595 i odobrio ga je izvršni tim Applea 2022. godine, ali se počeo formalno ubrzavati posljednjih mjeseci.

Prelazak na robotiku dio je šireg napora da se poveća prodaja i iskoristi Apple Intelligence, paket tehnologije vještačke inteligencije koji ove godine dolazi za širu publiku na iPhone, iPad i Mac uređaje. Kompanija također traži nove mogućnosti rasta nakon što je ranije ove godine obustavila napore da razvije samovozeći automobil.