Marketing X Business

Apple sustigao Samsung po globalnoj prodaji

Marx.ba

(Foto: Appsgeyser)

Prema najnovijem izvještaju analitičke kompanije Canalys o globalnom tržištu pametnih telefona za treći kvartal 2024., industrija bilježi rast isporuka u odnosu na prethodni kvartal i isti period prošle godine. Ukupno, isporuke su porasle za 5% u odnosu na 2023., ali ne bilježe svi proizvođači isti uspjeh.

Samsung je i dalje vodeći proizvođač na globalnom tržištu, ali razlika u odnosu na Apple postaje sve manja. Obje kompanije su u trećem kvartalu imale po 18% tržišnog udjela, kada se postotak zaokruži.

Iako Samsung zadržava blagu prednost, Apple je ostvario impresivne rezultate, posebno zahvaljujući velikom interesu za iPhone 15 i neopadajućoj popularnosti starijih modela. Ovo je Appleu donijelo najveći kvartalni volumen prodaje do sada, približavajući ga Samsungu kao nikad dosad.

Prema riječima Canalysovog analitičara Runara Bjørhovdea, ključni faktor Appleovog rasta leži u snažnoj potražnji za premium uređajima. Potrošači sve više preferiraju skuplje modele, a Appleova strategija fokusiranja na premium segment tržišta pokazala se kao izuzetno uspješna.

Predviđa se kako će novi iPhone 16, uz najavljeni Apple Intelligence, dodatno poboljšati Appleovu tržišnu poziciju u posljednjem kvartalu 2024. i početkom 2025. godine. Iako će američko tržište prvo dobiti ovu AI mogućnost, očekuje se kako će Evropa i Kina na istu morati pričekati neko vrijeme.

Usprkos pozitivnim trendovima, analitičari Canalysa upozoravaju kako se pojedini proizvođači smartphona i dalje suočavaju s izazovima, poput slabe potražnje na određenim tržištima i regulatornih prepreka u Evropskoj uniji.

VEZANO

Istraživanje: Koliko osoba u FBiH posjeduje računar, a koliko mobitel