Marketing X Business

Berzanske robe: Zbog pada cijene bakra poskupio aluminij

Marx.ba

(Foto: Društvene mreže)

Cijena aluminija porasla je za 10 posto na godišnjem nivou te se trenutno trguje na nivou od 2.500 dolara po toni. Radi pada cijene bakra investitori su se žurno prebacili na ulaganja u aluminij, što potiče rast cijene ovog metala.

Zalihe aluminija zabilježile su najveći dnevni priljev u maju potaknuto isporukama u malezijska skladišta. Do kraja maja, ukupne zalihe aluminija porasle su za čak 128 posto na mjesečnom nivou, piše Lider.

Količina ruskog aluminija u skladištima od strane londonske burze porasla je na 247 hiljade tona s prethodnih 116 hiljade tona.

Iako su podaci za kinesku industriju slabiji od očekivanja, analitičari da kako će se u sljedećim mjesecima kineska industrija ojačati i da će kineska proizvodnja aluminija porasti za 2 posto u 2024. godini na 42 miliona tona. Trenutni tempo kineske proizvodnje aluminija iznosi oko 3,65 miliona tona aluminija, što je najveći nivo proizvodnje u zadnje dvije godine.

Veliki utjecaj na cijenu imat će i monetarna politika SAD jer restriktivna monetarna politika indirektno utječe na niže cijene aluminija. Očekuje se da će cijena aluminija do kraja godine biti na nivou od 2.550 dolara po toni.

Cijena sirove nafte porasla je na 81 dolara po barelu nakon puno boljih ekonomskih vijesti iz Kine u odnosu na očekivanja analitičara. Podaci o maloprodaji u Kini pokazuju rast od 3,7 posto godišnje, dok su tržišta očekivala rast od 3 posto. S druge strane, rezultati o investicijama u fiksnu imovinu te industrijskoj proizvodnji su lošiji od očekivanja, što može utjecati na agregatnu potražnju.

Podaci iz Kine imaju snažan utjecaj na cijenu nafte budući da je Kina najveći svjetski uvoznik sirove nafte. Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjila je svoja očekivanja za svjetsku potražnju za naftom upravo zbog industrijskih rezultata iz Kine. Svjetska potražnja za sirovom naftom smanjila se s 960 hiljada barela po danu prošle godine na oko 860 hiljada barela nafte dnevno u ovoj godini. Isto tako, očekuje se da će zalihe nafte pasti na 850 hiljada barela nafte po danu u trećem kvartalu ove godine.

Tržište prati i geopolitičku sliku u vidu zaoštravanja sukoba na izraelsko-libanonskoj granici koji mogu imati značajniji utjecaj na cijenu sirove nafte. Za sada većina analitičara ne očekuje rast cijena sirove nafte iznad 90 dolara po barelu.

Povezani članci