Marketing X Business

Bit Alijansa i MGI potpisali memorandum o saradnji za dalji razvoj gaming industrije na Balkanu

Marx.ba

(Foto: Bit Alijansa)

Bit Alijansa, vodeća IT asocijacija iz Bosne i Hercegovine i Makedonska asocijacija industrije video igara (MGI) potpisali su memorandum o saradnji s ciljem jačanja gaming industrije na Balkanu. Memorandum su potpisali Gorast Cvetkovski, predsjednik MGI-a i Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse, tokom zajedničkog regionalnog sastanka klastera zapadnog Balkana održanog u Perastu(Crna Gora).

Sporazum je potpisan s fokusom na podršku razvoju gaming startupa, organizaciju zajedničkih događaja i promociju industrije kroz razmjenu znanja.

– Ova saradnja predstavlja ključan korak ka unapređenju gaming industrije na Balkanu. Bit Alijansa prepoznaje ogroman potencijal koji ovaj sektor ima, ne samo za ekonomski rast, već i za privlačenje mladih talenata koji su strastveni prema razvoju video igara. Kroz ovu saradnju s MGI-em, vjerujemo da ćemo uspjeti izgraditi platformu koja će omogućiti bolju vidljivost i podršku razvojnim timovima, kako kroz zajedničke događaje, tako i kroz pristup resursima i edukaciji. Naš cilj je stvoriti okruženje u kojem će mladi developeri imati priliku da realizuju svoje ideje, ali i da se regionalna gaming scena pozicionira kao relevantan igrač na globalnom nivou, poručio je Maglajlić.

– Ovo je važan korak za našu zajedničku industriju, posebno za mlade developere, dodao je Cvetkovski.

Saradnja će omogućiti zajednički rad na unapređenju politika i pružanju većih mogućnosti za rast gaming sektora u regiji.

Očekuje se da će ova inicijativa donijeti pozitivne promjene u regionalnoj industriji video igara i dodatno povezati tržišta u regionu.