Marketing X Business

Bitcoin dosegnuo 69.000 dolara, najviši nivo od kraja jula

Marx.ba

(Foto: Facebook)

Bitcoin je porastao za devet posto u protekloj sedmici i 31 posto od svog najnižeg nivoa u julu, piše Euronews.

Najveći svjetski digitalni token dosegao je 69.000 dolara prije nego što se spustio na oko 67.000 dolara u ponedjeljak, što je njegov najviši nivo od 31. jula.

Cijena Bitcoina sada je samo osam posto ispod svog historijskog maksimuma od 73.000 dolara (64.700 eura), postavljenog u martu, kada je optimizam oko odobrenja Bitcoin ETF-a i očekivanja velikog prepolovljavanja u aprilu potaknuo rast.

Nedavni porast Bitcoina uglavnom se pripisuje tzv. “Trumpovoj trgovini”, finansijskom tržišnom trendu koji odražava scenarij u kojem republikanski kandidat pobjeđuje na predsjedničkim izborima u SAD 5. novembra.

Bivši predsjednik SAD poznat je po svojoj pro-kripto politici, a na konferenciji Bitcoin 2024 obećao je učiniti Sjedinjene Države “kripto centrom planete” i pozicionirati Bitcoin kao globalnu supersilu.

Trump je također obećao da će smijeniti predsjednika Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) Garyja Genslera te je najavio kako će “imenovati predsjednika SEC-a koji će graditi, a ne blokirati budućnost” ako bude ponovno izabran.

Nedavne ankete pokazuju da je utrka između dvoje kandidata izrazito tijesna, ali su se tržišta preusmjerila u korist Trumpove pobjede, što utječe na finansijske trendove prema imovini koja bi mogla imati koristi od njegovih predloženih promjena politike.

VEZANO

Musk premjestio sve Tesline Bitcoine na nepoznato mjesto