Marketing X Business

Bitcoin dostigao 57.000 dolara prvi put od kraja 2021. godine

Marx.ba

(Izvor: X)

Bitcoin je dostigao vrijednost od 57.000 dolara po prvi put od kraja 2021. godine, podržan potražnjom investitora kroz fondove kojima se trguje na berzi, kao i daljim kupovinama kompanije MicroStrategy.

Najtrgovanija svjetska kriptovaluta dodala je jučer čak 4,4 posto i dostigla 57.039 dolara prije nego što se korigovala na oko 56.100 rano jutros. Cijena bitcoina je porasla za 32 procenta od početka godine, podstičući i rast apetita investitora za manjim tokenima, kao što su ether ili dogecoin.

Neto 6,1 milijarda dolara slila se u nekoliko bitcoin ETF-ova koji su počeli da trguju u SAD 11. januara, signalizirajući sve veću potražnju za bitcoinom u ovom novom kanalu trgovine, piše Bloomberg.

Planirano smanjenje ponude bitcoina samo doprinosi optimističkom raspoloženju što se tiče njegovog cjenovnog rasta.

MicroStrategy, kompanija koja se bavi poslovnim softverom, kupuje bitkoin naveliko kao deio svoje korporativne strategije. Saopštila je u ponedjeljak da je kupila još oko 3.000 tokena ovog mjeseca, te sada poseduje oko 10 milijardi dolara u bitcoinima.

– Ne očekujemo veliko povlačenje od bitcoina s obzirom na njegov proboj i pozitivan srednjoročni zamah, napisala je Katie Stockton, osnivačica kompanije Fairlead Strategies.

Kombinovana vrijednost digitalne imovine sada iznosi otprilike 2,2 biliona dolara, prema sajtu CoinGecko, u poređenju sa najnižim nivoom od oko 820 milijardi dolara tokom medveđeg tržišta 2022. kada su FTX i neke druge kripto platforme propale, ali i dalje manje od vrhunca koji je zabilježen na približno tri biliona dolara godinu dana ranije.

Povezani članci