Marketing X Business

Blackstone Group prikupio je 1,3 milijarde dolara za fond privatnog kapitala

N. D.

(Foto: Blackstone Facebook)

Blackstone Group prikupio je 1,3 milijarde dolara za fond privatnog kapitala namijenjen bogatim individualnim klijentima, signalizirajući nastojanje da pričuve investitore izvan baze institucija poput mirovinskih fondova.

Početni iznos koji je prikupio fond Blackstone Private Equity Strategies Fund (BXPE) najveći je Blackstoneov iznos namijenjen retail ulagačima. Svjež kapital prikupljen je čak i nakon što je Blackstone prije nešto više od godinu dana bio prisiljen ograničiti povlačenja iz sličnog fonda od 67 milijardi dolara, piše FT.

Blackstone, s bilon dolara imovine pod upravljanjem, najveći je globalni alternativni upravitelj imovinom. Fond BXPE približit će bogatim individualnim klijentima korporativni otkup, temelj Blackstoneovog poslovanja. Konkurenti, poput Apollo Globala, KKR-a, Carlyle Groupa i Brookfielda, imaju slične fondove za bogatim pojedincima.

Veliki institucionalni ulagači nevoljko se izlažu dodatnim ulaganjima u neuvrštene kompanije u eri rasta kamatnih stopa zbog čega se industrija rizičnog kapitala sve više okreće velikim grupama privatnog kapitala.

BXPE će biti Blackstoneov fond namijenjen pojedincima otkako se njegov imovinski fond Breit suočio s velikim povlačenjima koja su bacila sumnju na napore da se privuče svježi kapital od bogatih. Prikupljanje kapitala započelo je u novembru, a nastavit će se i dalje.

Kapital bogatih ulagača povećala je Blackstoneovu ukupnu dobit i rast imovine posljednjih godina, ali fondovi usmjereni na male ulagače prethodno su donijeli dosta glavobolje kompaniji sa sjedištem u New Yorku krajem 2022., kada je bila prisiljena ograničiti povlačenja iz Breit fonda zbog vala povlačenja kapitala.

Povezani članci