Marketing X Business

Bušotine u Jadranskom moru: Potraga za naftom i gasom se nastavlja

Marx.ba

(Foto: Društvene mreže)

U toku su pripreme javnog poziva za 3D istraživanje crnogorskog podmorja, oblavili su tamošnji mediji.

-Podatak da u jadranskom podmorju ima 1,3 hiljade bušotina jasno ukazuje da treba nastaviti istraživanja našeg dijela podmorja, rekao je ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović.

On je u naveo da bi, u slučaju da dođe do pronalaska nafte i gasa jedan od glavnih projekata bio Jadransko-jonski gasovod (IAP), jer je neophodno revidirati i razmotriti postojeće idejno rešenje i priključenje na južni gasni koridor, koji bi preko TAP-a (Transanadolijski gasovod) i IAP-a povezao istok i zapad Evrope.

– Priključivanje na Jadransko-jonski gasovod omogućilo bi Crnoj Gori diverzifikaciju izvora energije i omogućilo valorizaciju potencijalnih gasnih izvora u našem podmorju, kazao je Šahmanović.

Inače, Crna Gora je sa konzorcijumom kompanija Eni i Novatek 2016. godine zaključila ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za ukupnu površine 1.228 kvadratnih kilometara, a koji je prestao da važi 13. septembra 2022. godine.

Ovaj konzorcijum uplatio je 12 miliona eura u državni budžet 2022. godine po garanciji za nezavršeni dio posla definisan ugovorom o istraživanju nafte u crnogorskom podmorju, zbog odustajanja od daljeg istraživanja.

Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore 2017. godine potpisan je i sa kompanijom Energean, i to za površinu 338 kvadratnih kilometara. Ugovor je istekao 15. jula 2022. godine.