Marketing X Business

Central Banking u Južnoafričkoj Republici: Uspješna investiciona politika CBBiH u doba krize

Marx.ba

(Izvor: CBBiH)

Viceguverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, mr. Marko Vidaković učestvovao je na proljetnom sastanku Central Banking, održanom u Cape Townu (Južnoafrička Republika) od 5. do 6. marta 2024. godine. Tokom ovog sastanka, viceguverner Vidaković je istakao ključne perspektive i izazove s kojima se globalna i domaća ekonomija trenutno suočavaju, primarno u kontekstu monetarne politike.

Viceguverner Vidaković je naglasio da su, zahvaljujući restriktivnoj monetarnoj politici vodećih centralnih banaka, postignuti značajni napreci u smanjenju inflacije. Istakao je da se inflacija povlači brže nego što je očekivano, približavajući se nivoima prije pandemije, dok je recesija u velikim svjetskim ekonomijama uglavnom izbjegnuta.

Govoreći o budućim trendovima, očekuje se promjena u ciklusu monetarne politike vodećih centralnih banaka, sa naglaskom na postepeno popuštanje politike, uz uvjerenje da je inflacija u velikoj mjeri pobijeđena.

Viceguverner je naveo da CBBiH sa posebnom pažnjom prati sve postojeće rizike koji mogu dovesti do veće inflacije nego što je očekivano, naglasivši da globalna ekonomska situacija, kao i geopolitički rizici i dalje zahtijevaju prilagođavanje investicionih politika.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, viceguverner je istakao zavisnost domaće ekonomije od međunarodnog okruženja, posebno naglašavajući značaj razvoja događaja u EU i eurozoni. Upozorio je na inflacijske pritiske koji su prošle godine u Bosni i Hercegovini bili iznad višegodišnjeg prosjeka, te na potrebu za dugotrajnim naporima u cilju stabilizacije inflacije. Prema najnovijim projekcijama CBBiH, procjenjuje se da će ukupna inflacija za I kvartal 2024. godine iznositi 2,0% , a bazna inflacija 4,4 %.

Viceguverner je istakao da je CBBiH u 2023. godini ostvarila najuspješniji finansijski rezultat od osnivanja banke koji je posljedica porasta kamatnih stopa i prinosa vrijednosnih papira u eurima, ali najbitnije, i blagovremenog restrukturiranja portfolija deviznih rezervi koje je poduzeto u 2022. i nastavljeno u 2023. godini. Poduzet je niz investicionih odluka na strateškom i taktičkom nivou, te izvršeno restrukturiranje portfolija deviznih rezervi, uključujući i znatno skraćenje prosječnog modifikovanog trajanja ukupnog portfolija deviznih rezervi. CBBiH ostaje dosljedna politici investiranja u skladu sa zakonski definisanim ciljevima i zadacima, što podrazumijeva da se službenim deviznim rezervama upravlja na siguran i profitabilan način.

Povezani članci