Marketing X Business

ChatGPT uvjerljivo prvi na listi 15 najpopularnijih generativnih AI alata

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Generativna umjetna inteligencija dobiva na popularnosti iz dana u dan, ali ChatGPT taj je s kojim se ona najčešće poistovjećuje. Ali, na tržištu postoji još modela na koje, također, sve više korisnika obraća pažnja pa im raste popularnost. ICT Business donio je 15 najpopularnijih trenutno.

ChatGPT je otvorio vrata i od 2020. kreirano je podosta novih mogućnosti na ovom području, što je svijetu predstavilo i nove alate. I dok nova imena polako ulaze u prostor generativne umjetne inteligencije, postoje jasni lideri kada je riječ o popularnosti.

Naravno, ChatGPT je uvjerljivo prvi s udjelom od 82,5 posto ukupnog internetskog prometa među 40 analiziranih generativnih AI alata. Ujedno, jedini je generativni AI alat koji je premašio milijardu posjeta još u martu, trenutno je na njih 2,3 milijarde i ima više od 200 miliona aktivnih korisnika sedmično.

Googleov Gemini je na dalekom drugom mjestu sa 132,9 miliona posjeta, a još podosta iza toga se na trećem mjestu nalazi Poe s 43,4 miliona. Perplexity je četvrti s 40,2 miliona, Claue peti s 32,3 miliona, Deep AI je šesti s 31,1 milion i Copilot je sedmi s 26,2 miliona. Svih sedam su chatbotovi, ali ostatak društva 15 najpopularnijih više ne čini nijedan chatbot.

Midjourney ima 24,7 miliona posjeta mjesečno i specijaliziran je za fotografije, baš kao Prezi (18 milion), Nightcafe (13,9 miliona), Leonardo (13,6 miliona), Gamma (11,6 miliona) i Pixai s 9,6 miliona. Na 15. mjestu Ideogram, također specijaliziran za fotografije, a 14 Runway s devet miliona, jedini je na listi specijaliziran za video.

Iako je ChatGPT apsolutni lider, uspijeva pomoći i drugima da se predstave tržištu i pokažu što mogu bolje ili drugačije od ostalih. Svakako, korisnici su time na dobitku, a vuče i napredak ovog dijela tehnologije.

VEZANO

Na svaki uloženi dolar u AI kompanije imaju povrat od 3,5 dolara