Marketing X Business

Cijena "metala budućnosti" mogla bi dosegnuti 40.000 dolara po toni

Marx.ba

(Foto: X)

Cijena bakra na berzi mogla bi se učetverostručiti u narednih nekoliko godina na 40.000 dolara po toni budući da sve veća potražnja uzrokuje smanjenje globalnih zaliha tog crvenog metala, smatra Pierre Andurand, upravitelj hedge fonda specijaliziranog za ulaganje u sirovine.

Njegovo uvjerenje u rast cijena pomogla je njegovom fondu Commodities Discretionary Enhanced, koji upravlja s 1,3 milijarde dolara imovine, da se oporavi od 55-postotnog gubitka prošle godine, zbog pogrešne oklade na pad cijena nafte. Fond je ove godine porastao za 83 posto zahvaljujući dobicima na širokom spektru sirovina, piše Financial Times.

Bakar je ključan metal za energetsku tranziciju. Njegova cijena porasla je od početka godine gotovo 20 posto, dosegnuvši rekordnih 11.000 dolara po toni. Andurand, jedan od najpoznatijih svjetskih trgovaca sirovinama, smatra da će cijena nastaviti rasti jer se ponuda bori da održi korak s potražnjom.

– Idemo prema udvostručenju rasta potražnje za bakrom zbog elektrifikacije svijeta, uključujući električna vozila, solarne ploče, vjetroelektrane, ali i vojnu upotrebu i podatkovne centre. Mislim da bismo mogli dosegnuti 40.000 dolara po toni u sljedeće četiri godine ili tako. Ne kažem da će tu i ostati. Na kraju ćemo dobiti odgovor na ponudu, ali će ta reakcija na ponudu trajati više od pet godina, rekao je Andurand FT-u.

Andurand, bivši trgovac Goldman Sachsa koji je bio suosnivač BlueGold Capitala prije pokretanja Andurand Capitala, vjeruje da dublje i brže kopanje u sadašnjim rudnicima neće biti dovoljno da bi se održao korak s rastućom potražnjom. Industrija procjenjuje da je potrebno 15 godina za razvoj novog rudnika.

Povezani članci