Marketing X Business

Cijena zlata dostigla rekordan nivo: Prvi put unca prešla 2.100 dolara

Marx.ba

(Izvor: Društvene mreže)

Na azijskim berzama se danas trguje oprezno jer nema novih vijesti koje bi podržale nastavak rasta tržišta, dok je cijena zlata dostigla rekordan nivo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.4 posto, nakon snažnog rasta u novembru. Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0.6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0.1 i 0.4 posto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0.5 i 0.7 posto.

Nakon snažnog skoka cijena dionica u novembru, na početku decembra ulagači su suzdržaniji. Posljednji podaci pokazuju da kineska ekonomija ne raste tako brzo kao što su se ulagači nadali, a problemi u nekretninskom sektoru još uvijek nisu sasvim riješeni. Zbog toga su jutros berzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu blago pali.

S druge strane, u Australiji su cijene dionica porasle jer ulagači vjeruju da je ciklus povećanja kamata završen. Kako inflacija postupno popušta, očekuje se da će čelnici australske centralne banke na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, koja će se održati za utorak, ostaviti kamate nepromijenjene.

Upravo procjene da je zbog popuštanja inflacijskih pritisaka ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama završen predstavljaju glavnu polugu rasta tržišta posljednjih mjesec dana.

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks dosegnuo najviši nivo u ovoj godini, što podržava i druga tržišta u svijetu.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon prošlosedmičnog pada. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103.28 bodova, dok je u petak navečer iznosio 103.19 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 146.80 na 146.60 jena.

No američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0875 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0885 dolara.

Cijene nafte su dodatno pale, nakon što su prošle sedmice skliznule oko 2 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0.70 posto, na 78.35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.63 posto, na 73.60 dolara.

Cijena je zlata, pak, jutros dosegla novi rekordni nivo, drugi dan zaredom, jer ulagači sklanjanju kapital u sigurnije investicije, s obzirom na geopolitičke rizike, slabost ekonomije i slabljenje dolara. Cijena unce zlata probila se jutros, prvi put u historiji, iznad 2.100 dolara.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci