Marketing X Business

Dionice NLB-a prvi put iznad 100 eura, ovo su katalizatori rasta

Marx.ba

(Izvor: Društvene mreže)

Jučer su dionice NLB-a zaključile dan na 102 eura po dionici, označavajući prvi put u svojoj historiji da su dionice Društva završile iznad troznamenkaste vrijednosti. Došlo je to nakon posljednjeg rasta cijene dionice, gdje je samo jučer cijena dionice porasla za 3 posto.

Priča o troznamenkastom probijanju dionica NLB-a seže unatrag nekoliko sedmica, pri čemu su dionice već nekoliko puta probile magičnu granicu, ali nikad se nisu zatvorile iznad navedene tačke. To se jučer promijenilo prvi put u svojoj historiji, a cijena dionice završila je jučerašnje trgovanje na 102 eura po dionici, pišu analitičari Intercapitala.

Ovaj rast je kulminacija rasta cijene dionice koju je dionica NLB-a zabilježila, posebno u 2. polovici 2023. Naime, od početka 2023. do danas, dionica NLB-a bilježi povrat od preko 63,5%! U istom razdoblju indeks SBITOP ostvario je povrat od “samo” 32%.

Taj je rast poduprlo opće makroekonomsko okruženje, što je zbog visokih inflatornih pritisaka zabilježenih u drugoj polovici 2022. i koji su ostali tokom većeg dijela 2023. značilo da je ESB značajno povećao kamatne stope na depozite. To je dovelo i do povećanja kamatnih stopa na kredite, što je NLB-u itekako dobro došlo. Naime, neto prihod NLB-a trebao bi se približiti onom iz 2022. godine, unatoč tome što nema efekta negativnog goodwill-a iz 2022. godine, u iznosu od sadašnjih 172,9 miliona eura!

Nadalje, Banka je zabilježila nizak trošak rizika (negativan veći dio godine, au budućim smjernicama 30 – 50 baznih bodova), što znači da ne samo da ostvaruje veće kamatne stope na kredite, već i omjer “loših” krediti nisu značajnije porasli, dok su se neki stariji krediti koji su tako ocijenjeni uspjeli riješiti.

Unatoč očekivanjima opće recesije u eurozoni, a posebno u glavnim trgovinskim partnerima Slovenije poput Njemačke, slovenska preduzeća koja su uveliko izvozno orijentirana nisu zabilježila probleme u poslovanju, što je također pridonijelo nižem od očekivanog nivoa rizika.

Za stanovništvo je stopa rasta kredita uvelike usporena zbog viših kamata, ali su stope koje se primjenjuju na tekuće kredite visoke. Većina kredita s fiksnom kamatnom stopom od ranije je fiksna samo na određeni vremenski period, recimo 10-15 godina, što znači da što duže vrijeme prolazi s ovim povišenim kamatama, to je više kredita s fiksnom kamatnom stopom u ovoj kategoriji će preći na promjenjive stope, što također ide u prilog rastu neto kamatne marže unatoč usporavanju izdavanja novih kredita.

Na kraju, budući da NLB posluje u regiji Jugoistočne Evrope, još uvijek postoji veliki potencijal rasta. Svi ovi , očekivanja solidnih rezultata, nedavno najavljeno spajanje i preuzimanje, kao i činjenica da NLB još uvijek trguje po P/B od pribl. 0,70x znači da je dionica još uvijek relativno “jeftina” i atraktivna.

Povezani članci