Marketing X Business

Dolar ojačao u odnosu na jen, a blago oslabio u odnosu na euro

Marx.ba

(Foto: X)

Na većini azijskih berzi danas se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su cijene dionica na kineskim tržištima porasle, nakon boljih nego što se očekivalo podataka iz drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7 sati u plusu 0.1 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 0.9 i 1.2 posto. U Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 0.9 i 1.1 posto, piše Index.

Ulagače u Kini ohrabrili su bolji nego što se očekivalo podaci o vanjskoj trgovini. Kineski izvoz porastao je u aprilu 1.5 posto na godišnjoj razini, a uvoz 8.4 posto.

Ti podaci podržali su nade ulagača u jačanje inozemne, ali i domaće potražnje, s obzirom da su u martu pali i izvoz i uvoz. Na ostalim berzama u regiji trguje se oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones ojačao 0.44 posto, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen, a Nasdaq indeks pao 0.2 posto. Osim poslovnih izvještaja kompanija, nema vijesti koje bi mogle znatnije utjecati na tržište.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,55 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.50 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 154.95 na 155.55 jena.

Dolar posljednjih dana jača prema jenu, premda japanske vlasti upozoravaju na negativan utjecaj slabosti jena i prijete novom intervencijom na tržištu kako bi zaustavile slabljenje jena. Prošle sedmice japanska centralna banka intervenirala najmanje u dva navrata, kažu trgovci.

I dok je prema jenu ojačala, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku. Stoga je cijena eura dosegnula 1.0745 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0735 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.41 posto, na 83.90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.53 posto, na 79.40 dolara.

Povezani članci