Marketing X Business

Dvostruko povećanje: Evo koliko će OpenAI zaraditi ove godine

Marx.ba

(Foto: OpenAI)

OpenAI ove godine očekuje prihode u visini od 3,4 milijarde američkih dolara, što predstavlja dvostruko povećanje u odnosu na prošlogodišnje prihode koji su navodno iznosili 1,6 milijardi dolara, javlja The Information.

Sam Altman, izvršni direktor kompanije za istraživanje umjetne inteligencije, podijelio je ove projekcije na nedavnom sastanku sa zaposlenicima kompanije.

Većina godišnjeg prihoda OpenAI-a – oko 3,2 milijarde dolara – navodno dolazi od njegovih vlasitih proizvoda i usluga. Još 200 miliona dolara dolazi od pružanja usluga putem Microsoft Azure platforme.

OpenAI, koji je nedavno procijenjen na 86 milijardi dolara, suočava se s pojačanim pritiskom od strane sličnih dobro finansiranih konkurenata. Google je lansirao najnovije verzije svojih AI modela, a isto je učinio i startup Reka AI.

U međuvremenu, xAI Elona Muska navodno zatvara novu ulagačku rundu koja bi mu mogao donijeti procjenu vrijednosti od 24 milijarde dolara. Pariški Mistral AI je najavio prikupljanje 640 miliona dolara uz procjenu vrijednosti od 6 milijardi dolara. Apple je također najavio niz AI alata ugrađenih u svoje proizvode.

Povezani članci