Marketing X Business

Elmir Ćerimagić za Marx.ba: Naša aplikacija ima veliki značaj za zdravlje djece

N. D.

(Foto: Privatni arhiv)

Bosanskohercegovački entuzijasti iz polja kineziologije iz Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo su lansirali prvu aplikaciju u svijetu koja stavlja restrikcije na telefonu djece ukoliko ne odrade treninge.

Hipokinezija, manjak pokreta, sve je prisutnija kod djece i mladih, što predstavlja veliki izazov za roditelje, kineziologe i, prije svega, djecu koja nisu svjesna ovog problema. U skladu s tim, veliki broj organizacija i stručnjaka iz polja kineziologije traži načine kako potaknuti djecu na aktivnost.

Treneri Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo došli su na ideju kako pokrenuti djecu putem aplikacije, a prvi u svijetu su pronašli rješenje putem Igny aplikacije.

Igny je aplikacija koja rješava problem neaktivnosti djece i mladih potičući ih na vježbanje. Aplikacija zaključava pristup korištenju telefona, odnosno označnih aplikacija od strane roditelja, djeci ako nisu obavili zadani trening prethodnog dana. Telefon ostaje zaključan, odnosno označene aplikacije su nedostupne, sve dok dijete ne obavi zaostali trening.

Elmir Ćerimagić, predsjednik Atletskog kluba Novi Grad za Marx je pojasnio šta je Igny i kako funkcionira.

– Igny je aplikacija koja, nakon što biva instalirana na djetetov telefon od strane roditelja, funkcionira na način da zaključava telefon ako dijete ne uradi dnevni zadatak koji dobije preko aplikacije. Tipa, ako roditelj danas instalira djetetu Igny i označi npr. viber da bude zaključan kad ne uradi trening, ako do večeras 00.00 dijete ne uradi zadani trening, u 00.01 neće moći koristiti viber i tako ostaje dok ne uradi trening. Treba istaći da telefon ne biva zaključan ako dijete redovno radi zadane zadatke, s čim nam je cilj da postaknemo djecu na odgovornost i da redovno rade zadane treninge. Zaključava se telefon samo onda kad dijete ne uradi trening, kaže Ćerimagić.

Kako kaže, višestruke su koristi aplikacije.

– Aplikacija ima veliki značaj za zdravlje djece. Aplikaciju su kreirali kineziolozi i psiholozi, koji hoće da na djecu utiču na dva fronta, a to je kineziologija ili pokret i psihologija to jeste motivisanjem djece da rade na sebi. Svaki dan dobiju jedan fizički zadatak/trening da urade i jednu motivirajuću poruku koja ih potiče da rade na sebi. Ukoliko roditelji daju priliku da im djeca koriste ovaj vid angažovanja mislim da će veliku korsit Igny napraviti na onu djecu koja do sad nisu imala dovoljno pokreta u svom svakodnevnom životu, naglasio je Ćerimagić.

Povezani članci