Marketing X Business

ESMA postaje ključni regulator za ocjenjivanje održivosti

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Evropska unija je postigla dogovor o dodjeljivanju novih ovlaštenja Evropskoj agenciji za hartije od vreijednosti i tržišta (ESMA) za nadzor nad pružaocima zelenih ocjena. Cilj je povećanje transparentnosti u ocjenama koje se odnose na ekološke, socijalne i upravljačke (ESG) faktore.

Ova inicijativa dolazi kao odgovor na rastući interes tržišta za ESG pitanjima, a sastoji se od mjere usmjerene na sprječavanje sukoba interesa i zelenog pranja.

Novi propisi također imaju za cilj povećanje transparentnosti na finansijskim tržištima EU i jačanje povjerenja investitora.

Osim toga, razmatra se proširenje ovlaštenja ESMA-e nad clearinghouseovima sa sjedištem u EU, što bi dodatno osnažilo centralizovani nadzor finansijskih tržišta EU.

Iako ove promjene predstavljaju korak ka centralizovanijem nadzoru finansijskih tržišta EU, suočavaju se sa otporom nacionalnih regulatora koji žele zadržati kontrolu na nacionalnom nivou.

Ipak, ova inicijativa deo je šire strategije EU za jačanje finansijske regulative i sprječavanje ponavljanja grešaka iz finansijske krize.

Povezani članci